Els aranzels de Trump expulsen les mandarines i taronges espanyoles del mercat estatunidenc

AVA-ASAJA acusa  la UE de beneficiar als sectors econòmics del centre-nord mentre tanca mercats com els EUA i Rússia al sector agrari per causes alienes

Els bons resultats que cullen les exportacions agroalimentàries de la Comunitat Valenciana en plena crisi del Covid-19 es veuen lamentablement entelats per la pèrdua definitiva del mercat estatunidenc per al comerç de les mandarines i taronges espanyoles. 

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) confirma els pitjors auguris i constata, a partir de dades de la interprofessional Ailimpo, que els aranzels de fins al 25% impostos el passat octubre per l’Administració Trump sobre els cítrics i altres produccions agràries nacionals han reduït a zero els enviaments de taronges i mandarines durant la present temporada 2019/20 amb destinació als Estats Units, mentre que les exportacions de llimes a penes aconsegueixen les 922 tones. 

AVA-ASAJA subratlla que aquesta mesura aranzelària presa per Washington, en resposta a un conflicte relacionat amb les ajudes destinades al sector aeronàutic Boeing-Airbus, ha suposat la “punta” a la campanya històrica de clementines remeses des del port de Castelló, la qual va registrar el seu rècord d’exportacions en la campanya 2006/07 amb prop de 80.000 tones però que, amb el pas dels anys, experimentava una tendència a la baixa a causa de les pressions i falses acusacions per part del lobby citrícola dels Estats Units. 

En aquesta última campanya (amb dades fins al 18 d’abril), destinacions com Oman (1.105 tones) i Panamà (1.003 tn) ja superen a una superpotència com els Estats Units en volum d’exportacions citrícoles espanyoles. Destaca així mateix el cas del Canadà, país veí que, amb l’onzena part d’habitants, compra cinquanta vegades més cítrics (47.790 *tn) que els Estats Units. 

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, lamenta que  el  sector agrari s’ha tornat a veure greu i injustament perjudicat per causes que no tenen res a veure amb el camp. La pèrdua del mercat nord-americà se suma al veto del mercat rus provocat també per un problema polític alié al sector agrari, i a la mateixa UE, com és el conflicte d’Ucraïna i Rússia. 

L’agricultura valenciana i espanyola anirien molt millor si disposaren d’aquests dos mercats de primera importància mundial 

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.