Els danys en infraestructures agràries són quantiosos i resulta aventurat i poc rigorós, sense poder entrar encara en els camps, oferir ja una estimació definitiva

El temporal de vent i pluges fortes i continuades afecta a 140.000 hectàrees de cultiu i deixarà centenars de milions en pèrdues

LA UNIÓ de Llauradors reclama a les dues Administracions Públiques un paquet d’ajudes per als afectats i millores per a aquelles persones que tingueren contractat una assegurança agrària

20 de desembre de 2016.– El temporal de vent i fortes i continuades pluges dels últims dies ha afectat a unes 140.000 hectàrees de cultiu en tota la Comunitat Valenciana i ha deixat quantiosos danys en infraestructures agràries, segons les estimacions de LA UNIÓ de Llauradors.

Segons el parer d’aquesta organització professional agrària resulta en aquests moments aventurat i poc rigorós oferir una estimació ja definitiva de les pèrdues perquè no es pot ni tan sols comprovar la magnitud dels efectes en els camps doncs molts estan inundats i en alguns casos és impossible accedir perquè no existeixen ni camins. No obstant això, la quantia serà molt elevada i es preveuen centenars de milions d’euros de pèrdues de forma directa i d’altres indirectes.

En la major part de les comarques s’aprecien danys i els cultius més afectats són els cítrics, les hortalisses, el raïm de taula, el caqui i l’olivera. Existeixen 105.000 hectàrees de cítrics amb afecció, prop de 23.000 d’oliveres, més de 8.000 d’hortalisses i unes 1.500 has de raïm de taula i d’altres 1.500 de caqui.

En els cítrics plou sobre mullat i es pot donar per perduda la collita pendent de recol·lectar de mandarines de mitja estació com la Clemenules per afecció de pixat i el percentatge de Navelines no recol·lectades encara o part de les varietats de taronges més tardanes com la Navel, Lane-Late o Navelate que presenten símptomes d’aiguat.

En tots els casos, les pèrdues econòmiques reals es coneixeran en uns dies quan evolucionen aquestes fisiopaties que afecten a la pell de la fruita. En aquest sentit, LA UNIÓ constata que aquestes pluges no són la causa de la desastrosa campanya que ha tingut la citricultura valenciana, més aviat ha sigut per circumstàncies purament comercials. Per tant, LA UNIÓ recomana als llauradors amb contracte de compravenda i amb fruita en bones condicions que facen un peritatge de la seua parcel·la i remeten un burofax al comerç indicant que la fruita està en condicions de ser recol·lectada i, en conseqüència, que es complisca els pactes entre ambdues parts.

Per al raïm de taula del Vinalopó les últimes pluges són la punta a una campanya nefasta que es va iniciar ja amb un minvament de la collita del 25% per la sequera. Els episodis de pluja han provocat la presència de fongs i humitat que han perjudicat a bona part de la producció pendent de recol·lectar, sobretot de la varietat Aledo que és la que es consumeix en aquestes dates nadalenques i de fi d’any. Tot açò ha provocat un encariment del 20% en els costos per als llauradors a fi de salvar el màxim nombre de raïm possible.

El cultiu del caqui té una mica més del 80% de la producció recol·lectada, encara que caldrà veure l’evolució per a quantificar les pèrdues de la collita pendent. El que és segur és que una part d’aquest percentatge caurà a terra i quedarà inservible comercialment.

La pluja ha arribat en el pitjor moment per als productors d’hortalisses de fulla (enciams, escaroles o espinacs), però també es veuran afectades per l’excés d’humitat el bròcoli, la col, la creïlla o la carxofa. A part dels problemes per a recol·lectar es preveuen podricions per excés d’humitat o botrytis, així com productes de fulla amb terra que requeriran majors costos.

En el cas de l’oliva la campanya de recol·lecció estava ja molt avançada, encara que amb tantes pluges en les últimes setmanes s’havia retardat en algunes zones. Una de les varietats més afectades és la Manzanilla i per exemple en la comarca del Comtat el 60% de la collita pendent de recol·lectar ha caigut a terra.

En la ramaderia, a part dels danys en granges per inundacions o desperfectes, per al cas de l’extensiva té clars i ombres aquest temporal. D’una banda, es veuran incrementats els costos de producció al no poder eixir a pasturar en les zones més afectades, però d’altra banda es regeneraran les pastures per als pròxims mesos.

Les solsides són nombroses en algunes de les zones més afectades provocant una gran erosió dels terrenys, han desaparegut grans quantitats de terra dels camps i els camins quasi ni es distingeixen en algunes zones.

LA UNIÓ sol·licita agilitat en els peritatges i a les Administracions que de forma immediata acorden les següents mesures per a tots aquells llauradors que han confiat en el sistema d’assegurances agràries i tinguen contractada una pòlissa:

  • Per als assegurats de cítrics, raïm de taula i hortalisses:

o        Indemnització dels danys reals de les parcel·les en funció de les exigències comercials.

o        Que l’assegurat no assumisca la franquícia de la pòlissa.

  • Per als assegurats de caqui: incloure els danys produïts en la pell dels fruits (taques) que Agroseguro exclou de les cobertures d’aquesta línia d’assegurances.

A més, LA UNIÓ va a sol·licitar un paquet d’ajudes a les Administracions Públiques (Govern central i Generalitat) per a reparar els danys en infraestructures agràries el més urgentment possible i compensacions per als llauradors afectats en la línia de les ajudes establides per les gelades ocorregudes l’any 2005: ajudes directes, exempcions fiscals i de les quotes de la Seguretat Social, crèdits bonificats, subvencions per a reposició d’arbres i productes fungicides.

També reclama LA UNIÓ construir les infraestructures necessàries (com per exemple embassaments) per a arreplegar l’aigua caiguda que ara va al mar en els cursos mitjà i baix dels rius i rambles per a no dependre sempre d’hipotètics transvasaments que depenen de decisions polítiques.

Per a les comarques on no hi ha hagut danys, o zones d’interior i cultius entre uns altres com la vinya o la fruita seca, les pluges han sigut molt beneficioses doncs han servit per a estalviar regs, recarregar els aqüífers, omplir les capçaleres dels rius i netejar els arbres per a evitar possibles plagues.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.