Europa encarrega a Quart de Poblet un estudi científic sobre la paella

El cervell percep que la paella casolana té millor sabor però la processada destaca per l’olor i la presentació

La ciència confirma el que els valencians ja sabem. No hi ha res comparable com la típica paella valenciana feta a casa o, en defecte d’això, en un restaurant especialitzat. Les paelles processades no tenen res a veure.

La Unió Europea ha encarregat a l’Ajuntament de Quart de Poblet la realització d’un estudi pioner basat en la neurociència alimentària. El projecte europeu Cities 2030, del programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea, se centra en la cerca d’una alimentació més sostenible a través de la innovació.

I la paella ha sigut el plat triat per a estudiar la connexió entre gastronomia, sostenibilitat i ciència.

Per a realitzar aquest estudi pioner, l’Ajuntament de Quart de Poblet ha anomenat a veïns i veïnes que van provar, van fer olor i van veure els dos tipus de paelles.

Els participants van posar a proves els seus sentits mentre se sotmetien a un escaneig cerebral amb electroencefalogrames que analitzava les reaccions del cervell.


Els resultats d’aquesta experiència única assenyalen que el cervell prefereix l’olor i la presentació de la paella processada.

No obstant això, a l’hora de veritat, quan intervé el sentit del gust, la paella realitzada per un restaurant local, no té competència ja que, a més, els quarteros i quarteras l’associaven a la que mengen a casa de tota la vida.

L’alcaldessa Cristina Mora ha destacat la importància de cuidar el nostre comerç local, l’horta, els productes quilòmetre zero i potenciar el menjar realitzat amb productes autòctons.

Aquesta diferència en la percepció reflexa com els productes ultraprocessats estan dissenyats per a atraure visualment al consumidor, però la seua experiència sensorial no aconsegueix igualar als productes frescos i de qualitat.


L’estudi, realitzat per l’empresa italiana Thimus, especialitzada en neurociència alimentària, confirmar la hipòtesi del projecte Cities 2030, que busca promoure el consum de productes locals i frescos. Es demostra que no sols són més saludables i sostenibles, sinó que també són més benvolguts pels ciutadans en termes de sabor.


Els 39 veïns de Quart de Poblet que han participat en aquesta experiència científica, han rebut un val canviable per una tapa en la ruta gastronòmica “Menja’t Quart”. Així, a més, s’incentiva el consum en els bars i restaurants del municipi.

Amb aquesta mena d’iniciatives, Quart de Poblet es posiciona a l’avantguarda de la innovació alimentària i la sostenibilitat, apostant per una gastronomia local més conscient i saludable.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.