Èxit a la ruta virtual de la memòria trans a València

Mig miler de persones visiten la ruta virtual de la trans a València

Es tracta d’un web que recull deu llocs emblemàtics de la ciutat relacionats amb la diversitat sexual i de gènere, com ara l’antiga presó model, la plaça del Mercat o l’Hospital General 

L’antiga presó model, la plaça del Mercat o l’Hospital General formen part dels deu punts històrics de la memòria trans valenciana que reunix el web llançat per Lambda en col·laboració amb l’Ajuntament, a través del centre d’innovació Las Naves.

Es tracta d’un projecte divulgatiu sobre la situació de les persones trans i les seues reivindicacions que ja ha rebut més de mig miler de visites. La iniciativa s’emmarca en l’estratègia d’innovació de la ciutat Missions València 2030, amb l’objectiu de millorar el benestar col·lectiu i la relació entre les persones.

La campanya es va posar en marxa el passat Dia de l’Orgull per reivindicar una llei estatal en favor de les persones trans, que ha estat recentment aprovada. Amb esta acció es van visibilitzar deu espais representatius per al col·lectiu LGTBI a la ciutat mitjançant codis QR aplicats en les voreres amb pintura efímera.

Estos s’identifiquen amb un telèfon mòbil i redirigixen a un web amb continguts pedagògics sobre diversitat sexual, de gènere i familiar. Tot i que la pintura ha desaparegut dels carrers, tant els QR com el lloc d’internet continuen actius i han atret més de 500 visitants.  

La regidora d’Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, ha destacat que “cal posar de relleu els problemes que patixen les persones trans, com ara el 80 % d’atur al sector laboral, el 77 % de rebuig en buscar pis o que el 10 % de dones trans dormen al carrer”.

Per la seua part, el regidor d’Innovació, Carlos Galiana, ha recordat que esta acció s’alinea en les Missions València 2030, “un model de governança per a una innovació orientada a missions que impacten en la millora de la vida de les persones per fer de València una ciutat més compartida, des del ferm propòsit de no deixar ningú enrere i reduir les desigualtats socials”.

Punts del recorregut

La plaça del Mercat és un dels punts de la ruta de la memòria trans a València. Va ser el lloc on Margarida Borràs va ser executada el 28 de juliol de 1460 per ser una dona trans. Actualment és una icona per a la defensa dels drets LGTBI a València i té una placa commemorativa a la mateixa plaça on va ser assassinada ara fa 562 anys.

Altra parada és l’antiga presó model, actualment ocupada pel complex administratiu 9 d’Octubre, on durant la dictadura franquista es van tancar persones trans, lesbianes, gais i bisexuals només pel fet de ser-ho. També la plaça de la Mare de Déu, que en 1979 va acollir la primera de les concentracions amb motiu de l’Orgull a València.

El recorregut es completa amb l’Hospital General, que als anys huitanta va ser un dels primers a atendre problemes de salut per infeccions de transmissió sexual i la pandèmia del VIH/sida; l’avinguda de l’Oest, com a símbol de la dificultat de trobar feina, i els centres d’internament d’estrangers (CIE), on les persones migrants trans patixen especial desprotecció.

S’afigen així mateix la plaça de Tavernes de la Valldigna, per recordar que el Carme sempre ha sigut un barri que acull la diversitat; la plaça de l’Ajuntament, escenari de la celebració anual del Dia de l’Orgull; la falla de l’Olivereta, emplaçament en què es van oficiar noces entre activistes LGTBI com a acte reivindicatiu en 2006, i la seu actual de Lambda, on l’entitat desenvolupa el seu treball d’ajuda a les persones LGTBI.

Consulta més noticies de València

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.