S’ha celebrat la segona reunió del grup de coordinació de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat i del Ministeri per a abordar i analitzar els riscos epidemiològics amb l’objectiu de previndre complicacions de salut en zones afectades
Els experts consideren que no és necessari realitzar una campanya de vacunació generalitzada enfront de cap malaltia inmunoprevenible ni enfront de tètanus
Salut Pública recorda la importància de seguir les recomanacions a través dels canals oficials
El grup de coordinació de la resposta de Salut Pública, creat després de les inundacions en el marc del grup sanitari de resposta immediata, ha acordat un protocol específic de vigilància per a la detecció precoç de casos d’infecció associats a les inundacions produïdes per la DANA en la Comunitat Valenciana, que ja s’ha traslladat a tots els professionals sanitaris.
El grup de coordinació s’ha tornat a reunir aquest matí per a coordinar totes les accions relacionades amb la salut pública i avaluar els possibles riscos epidemiològics amb la finalitat d’evitar complicacions de salut després de les inundacions.
L’objectiu d’aquest protocol és garantir la detecció precoç dels possibles casos d’infeccions amb potencial epidèmic derivats de les aigües torrencials després de la DANA, amb la finalitat d’implementar de manera ràpida les mesures de control adequades per a evitar l’aparició de brots.
A més, amb aquest protocol es pretén monitorar l’evolució de les possibles síndromes infeccioses d’interés epidemiològic esdevinguts en les zones afectades per les inundacions.
En el protocol els experts emeten també una sèrie de recomanacions generals quant al tema de vacunes es refereix. En aquest sentit, el grup considera que, en aquest moment, no és necessari realitzar una campanya de vacunació generalitzada enfront de cap malaltia inmunoprevenible ni enfront de tètanus.
En aquest aspecte, cal recordar que, davant una ferida tallant i punxant o abrasiva, cal desinfectar-la bé i acudir a un punt sanitari on es determinarà si és necessari o no administrar la corresponent vacuna antitetànica, en funció de la història clínica de vacunació de cada pacient.
A més, els experts ressalten la importància de mantindre la sistemàtica i la campanya de vacunació estacional (enfront de la grip, COVID-19 i VRS en població infantil). De fet, des d’ahir dilluns la població en general ja pot vacunar-se enfront d’aquests virus.
Vigilància continuada de les aigües
Un altre dels temes tractats en la reunió ha sigut la vigilància continuada de les aigües en els municipis afectats, que se suma a la que ja fan les empreses operadores d’aigua i els ajuntaments.
Així mateix, s’ha confirmat la creació d’un grup assessor de Societats Científiques, coordinat pel científic de Salut Pública per a la DANA, Salvador Peiró.
El grup de coordinació de la resposta de Salut Pública està format per experts en salut pública i epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública de la Generalitat Valenciana, juntament amb el Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries (CCAES) i la Direcció General de Salut Pública del Ministeri de Sanitat, l’Agència Espanyola del Medicament i l’Institut Carles III.
Finalment, des del grup de Salut Pública es recorda la importància de seguir les recomanacions a través dels canals oficials. En aquest sentit, tota la informació s’emet a través dels comptes oficials de la Conselleria de Sanitat en les seues xarxes socials, a través de la seua pàgina web i mitjançant l’enviament de SMS a les poblacions afectades.