Foios presenta el projecte del nou Ajuntament que combina modernitat amb el respecte al patrimoni i a l’entorn
La nova instal·lació mantindrà la façana original però demolirà tot l’interior, permetent un nou espai més flexible i dinàmic
Foios disposarà d’un Ajuntament totalment renovat el qual conservarà la seua façana original i configurarà un interior adaptat a les necessitats existents, combinant la modernitat d’una nova construcció amb el respecte al patrimoni local i a l’entorn de l’edifici.
Així s’ha destacat en la roda de premsa de presentació del projecte del nou Consistori que s’ha celebrat aquest matí i a la qual ha assistit l’alcalde de Foios, Sergi Ruiz, al costat de l’equip redactor format per Beatriz Aneiros Filgueira, Laia Cervelló Sabaté i Álvaro Fernandez Carballada, i l’oficina tècnica.
Seleccionat entre un total de 29 propostes, el projecte Pati-Oh! de l’estudi Fernando Carballada y Asociados (FCA) juntament amb NULA.STUDIO, va resultar guanyador del concurs públic per a la construcció del nou edifici de l’Ajuntament.
La proposta triada conserva la façana original de l’immoble i introdueix un nou volum amb una banda de serveis compacta en la seua mitgera i un gran pati central que és alhora continuació de la plaça del poble i element bioclimàtic. A més, es recupera el sòl de Noia existent en la casa contigua. La coberta del nou volum, així com el nou accés lateral a la sala d’actes, es visten de teula blava vidriada com a reflex de la cúpula de la veïna Parròquia de l’Assumpció.
“Mai ens vam plantejar canviar d’ubicació el nou Ajuntament, la nostra intenció era seguir en la plaça del poble”, ha recordat l’alcalde Sergi Ruiz, qui s’ha felicitat perquè “per fi aquest projecte veurà la llum” i ha anunciat que “la idea és que en qüestió de setmanes es liciten les obres”.
Interior dinàmic amb un pati que actuarà com a element bioclimàtic
A causa del mal estat de l’estructura original es demolirà tot l’interior de l’edifici existent, únicament conservant la façana original, que forma part de la memòria col·lectiva del poble des de 1945. Aquesta decisió permet una nova configuració programàtica més flexible i dinàmica, millor adaptada a les necessitats dels serveis que s’ofereixen.
En el nou volum un pati central organitza el programa i genera un diàleg entre la plaça exterior i la plaça interior amb la voluntat de desdibuixar els límits de l’espai públic. El pati és un element característic de l’arquitectura tradicional mediterrània que, a més d’introduir llum natural i ventilació als espais interiors, crea unes condicions microclimàtiques, especialment a l’estiu, que redueix les necessitats energètiques i de condicionament de l’edifici alhora que millora les condicions de confort tèrmic del mateix pati. El seu funcionament com a element bioclimàtic cobra més sentit davant el gran fons de parcel·la existent. A més, es reduirà la petjada de carboni amb l’ús de plaques fotovoltaiques.
L’extensió del mur mitger en forma de banda d’instal·lacions dona servei a la resta del programa que pot organitzar-se en planta lliure. A més, s’afig una planta addicional que permet l’aprofitament de la terrassa superior per a esdeveniments públics i privats.
La nova entrada lateral, que connecta l’ajuntament amb la Plaça d’Espanya, serveix de ròtula entre dos programes que es poden independitzar, permetent l’ús privat de la sala d’actes, pati i zones comunes sense necessitat de regir-se pels horaris de l’administració. Aquesta entrada es retalla en la façana original per a posar-la en valor i, de la mateixa forma que la coberta, es revist de la característica ceràmica blava vidriada empleada en la cúpula de la veïna església de l’Assumpció, en la mateixa plaça de l’ajuntament.
Inversió de 1.675.000 euros
En els pròxims mesos es procedirà a la licitació de les obres que s’iniciaran amb una primera fase que inclourà la demolició, la construcció de la nova estructura, la pavimentació i la construcció de la coberta. Aquesta primera fase, amb una inversió aproximada de 500.000 euros, es realitzarà gràcies a una part de la subvenció del programa SOM de la Diputació de València.
La resta de l’actuació suposarà una inversió municipal d’1,2 milions d’euros, contemplats en el pressupost municipal del 2022. La inversió total serà d’1.675.000 euros.
L’obra té un termini d’execució de 18 mesos durant els quals, els treballadors i treballadores de l’Ajuntament es reubicaran en els diferents espais municipals de la localitat i un altre baix llogat a l’efecte.
Un projecte de llarg recorregut
L’alcalde, Sergi Ruiz, ha destacat que aquest és un projecte molt il·lusionant i de llarg recorregut. El 15 d’octubre del 2018 es va adquirir l’immoble contigu a l’edifici de l’ajuntament per import de 170.000 euros pensant en la seua ampliació, un edifici que ja havia sigut objectiu d’anteriors governs. Aquesta compra permetia a l’Ajuntament continuar situat en la plaça del poble i albergar els serveis actuals però en millors condicions: registre i atenció ciutadana, gestions tributàries, àrea d’Urbanisme, Alcaldia i espais de representació. A més de les oficines generals, també inclourà una Sala d’actes més àmplia i el Jutjat de pau.
Les característiques de l’habitatge adquirit eren idònies per a la seua integració, ja que té 140 m² de superfície de solar i 9 metres de façana, que coincideixen plenament amb la profunditat de l’actual seu.
Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià