Ivace+i destina 207.000 euros per a investigar tecnologies avançades que milloren l’atenció, seguiment i qualitat dels pacients extrahospitalaris.
El projecte inclou una plataforma digital per a la gestió de dades de salut i la monitorització de pacients.
La unitat d’innovació de l’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i) ha destinat 207.000 euros a l’Institut de Biomecànica de València (IBV) per a investigar noves solucions tecnològiques que permeten millorar la qualitat, el seguiment i l’atenció dels pacients en entorns extrahospitalaris.
Un model de ‘hospital líquid’ com a futur de la sanitat
La investigació es basa en el model d’assistència flexible conegut com a ‘hospital líquid’, una aproximació més accessible i adaptada a les necessitats personals de cada pacient. Segons la consellera d’Innovació, Marián Cano, “el model d’hospital líquid representa el present i futur de la sanitat, i l’IBV, amb àmplia experiència en el sector, torna a situar-se a la vanguarda de les necessitats del sector.”
Cano ha destacat que les tecnologies emergents com la intel·ligència artificial, el ‘big data’ i els sistemes 5G obrin infinites oportunitats per a explorar nous models assistencials, remarcant que “l’experiència i potencial investigador dels centres tecnològics de la Comunitat són la millor garantia d’èxit.”
Impacte directe en pacients i empreses
El projecte HLIQUIDO de l’IBV busca generar un impacte directe en pacients, organitzacions sociosanitàries i empreses, amb la col·laboració d’empreses del sector salut i tecnològic. Aquesta col·laboració abasta des de l’assistència a domicili fins a la monitorització i desenvolupament de tecnologies innovadores.
El projecte treballa sobre dos aspectes clau: l’estrès i la fragilitat física, amb l’objectiu d’ajudar les empreses valencianes a millorar la seua competitivitat tant en el mercat estatal com internacional.
Tres resultats destacats del projecte
- Plataforma digital de gestió de dades de salut
Aquesta plataforma permetrà la monitorització de pacients extrahospitalaris amb interfaces adaptades per a professionals clínics, pacients i cuidadors. També integrarà dispositius de registre perifèric, garantint una gestió de dades accessible, segura i personalitzada. - Algorismes avançats de monitorització
Dirigits a pacients crònics i d’alt risc, aquests algorismes ja són capaços d’avaluar variables com la freqüència respiratòria mitjançant imatges registrades per càmeres convencionals. - Model clínic per a l’estimació de l’estrès
Aquest model combina variables fisiològiques i informació proporcionada pels pacients per a oferir una avaluació integral del benestar emocional i físic, millorant la personalització dels tractaments i anticipant possibles complicacions de salut.
Amb aquests avanços, l’IBV consolida el seu compromís amb l’atenció sanitària avançada, situant-se com un referent en la innovació tecnològica aplicada a la salut.