Jorge Rodríguez: “Tenim clar que seguirem prestant assistència tècnica als municipis xicotets”

El president de la Diputació signa la renovació dels convenis amb els degans i presidents de 16 col·legis professionals per a donar assistència tècnica als municipis de menys de 5.000 habitants

La diputada Conxa Garcia assenyala, en referència al conflicte amb Inspecció de Treball, que a la Corporació “li és igual que la subvenció arribe a tècnics autònoms o donats d’alta en el Règim General”

 24/02/2017.La Diputació de València ha renovat el conveni que manté amb 16 col·legis professionals, que el seu principal objectiu és aconseguir una acció coordinada entre la institució i els diferents col·legis professionals que permeta que els ajuntaments, mancomunitats i entitats locals amb menor capacitat econòmica i de gestió puguen utilitzar els serveis d’aquests tècnics especialistes. La institució provincial destina a aquesta fi 1.600.000 euros anuals.

En paraules del president de la Diputació, Jorge Rodríguez, “aquest servei que presten arquitectes, enginyers, arqueòlegs o tècnics mediambientals, entre altres professionals, ens sembla cada vegada més essencial per a eixos municipis de menys de 5.000 habitants que sense la Diputació no podrien avançar”. “L’única cosa que tenim clar és que no deixarem de costat ni als municipis ni als col·legis professionals i que seguirem prestant el servei”, ha afegit Rodríguez en referència al conflicte obert amb Inspecció de Treball en relació al règim laboral d’aquests tècnics.

El president de la Corporació provincial i la diputada d’Assessorament Municipal, Conxa Garcia, han aprofitat la signatura dels convenis per a reunir-se amb els responsables dels 16 col·legis professionals i exposar-los l’actualitat del conflicte amb Inspecció de Treball, que manté oberts 187 processos que acabaren en sentència i que marcaran la futura concepció d’un servei que, segons la diputada, “s’ha vingut desenvolupant durant 31 anys sota aquesta fórmula de contractació de tècnics autònoms sense cap tipus de problema”.

En eixe temps, només va haver-hi dues denúncies d’Inspecció de Treball, als ajuntaments de Caudete i Fuenterrobles, que es van resoldre de forma favorable als ajuntaments amb sengles sentències del TSJCV de 2009 i 2010, la qual cosa “va provocar que se seguira emprant de bona fe aquesta fórmula del règim d’autònoms que presten els seus serveis en diversos ajuntaments un parell d’hores a la setmana”.

Conflicte amb Inspecció de Treball

No obstant açò, aquesta assistència tècnica que en 2016 van sol·licitar 173 ajuntaments, 9 mancomunitats i un consorci, i que comporta la prestació de serveis de 493 tècnics en aquests municipis, gràcies als convenis entre la Diputació i els col·legis professionals, s’ha convertit de la nit al dia en un problema. “Som la primera Diputació que en 32 anys es troba amb aquest problema”, assegura Jorge Rodríguez, que malgrat la curiositat del tema aposta per “seguir prestant el servei i cercar un model alternatiu si els tribunals consideren que hem de fer-ho”.

Cada ajuntament té accés a sol·licitar els serveis d’un màxim de tres tècnics especialistes, amb els quals es formalitzen contractes de naturalesa administrativa que són pagats entre el propi col·legi, els ajuntaments i la Diputació, que transfereix la seua part als consistoris perquè aquests facen efectiu el pagament. Cada tècnic ve a percebre per aquesta tasca en diferents ajuntaments entre 4.000 i 6.000 euros més IVA anualment.

En aquest sentit, la diputada d’Assessorament Municipal, Conxa Garcia, ha explicat que “a la Diputació li és igual que aquests tècnics siguen contractats com a autònoms o a través del Règim General, com ens demana la Inspecció de Treball, perquè les subvencions que dóna aquesta institució seguiran sent les mateixes”. Però la diputada adverteix que el canvi de model afectaria als tècnics col·legiats, perquè “si són donats d’alta en el Règim General no podrien prestar els seus serveis a més d’un ajuntament, encara que fóra una hora a la setmana”.

De moment, les prop de 180 denúncies presentades per Inspecció de Treball s’han traduït en tres sentències de diferents jutjats, dos de les quals han donat la raó als ajuntaments d’Alborache i Yátova, considerant que els tècnics que presten allí els seus serveis són autònoms, i una tercera que considera que l’advocat que presta els seus serveis en l’Ajuntament de Potries manté una relació laboral amb el Consistori, que deuria per tant donar-ho d’alta en el Règim General.

Des de la Diputació no s’acaba d’entendre aquest procés que “va contra els ajuntaments, que necessiten aquest tipus d’assistència no tant per a ells com a ens sinó per a resoldre problemes que tenen els seus ciutadans i que per si solos no poden cobrir econòmicament els ajuntaments”. No obstant açò, i tot esperant noves sentències que poden seguir resultant “contradictòries”, la Corporació ha oferit assistència jurídica a aquests consistoris i ajudarà a aquells amb sentències desfavorables que els puguen implicar un perjudici econòmic.

Per la seua banda, els degans i presidents dels col·legis professionals han posat en valor aquests convenis amb la Diputació que “no solament promocionen els nostres col·legis i als seus professionals, sinó que ofereixen un servei imprescindible per als ciutadans, doncs ells són els principals beneficiaris de la gestió dels ajuntaments, que en la majoria de casos, quan parlem de xicotets municipis, no podrien disposar d’aquesta assistència professional i especialitzada”.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.