La institució humanitària va oferir ahir dijous 15 de març una conferència sobre aquest tema en el Centre Municipal de Formació de Persones Adultes
Rosa Ferrer, la responsable provincial de desenvolupament territorial, anima a col•laborar en el programa de repartiment d’aliments iniciat en la localitat
Almussafes, a 16 de març de 2018. Ahir, dijous 15 de març, el Centre Municipal de Formació de Persones Adultes d’Almussafes concloïa les seues XIX Jornades Culturals i d’Esplai amb una xarrada en la qual voluntaris de Creu Roja van explicar als assistents algunes de les qüestions més destacades del fenomen dels refugiats. Per a açò van utilitzar xifres oficials i van projectar diversos vídeos amb testimonis de persones que han travessat per aquesta situació. Durant la vesprada, que va incloure un taller pràctic perquè els assistents es posaren en la pell de les persones obligades a abandonar els seus països, també es va oferir part d’un documental en el qual es mostra la labor de les organitzacions humanitàries.
Les XIX Jornades Culturals i d’Esplai organitzades pel Centre Municipal de Formació de Persones Adultes d’Almussafes van concloure ahir dijous 15 de març a la vesprada amb una xarrada sobre el fenomen dels refugiats impartida per personal de Creu Roja Espanyola. Rubén Pérez, responsable de Comunicació de la delegació de l’entitat a Algemesí, i María José Alonso, referent provincial en assumptes relacionats amb el dret internacional humanitari, van abordar davant mig centenar de persones aquest complex tema en el qual s’entremesclen qüestions de caràcter legislatiu, polític i humanitari.
Durant la xarrada, es va destacar que fins a 2016 més de 65 milions de persones s’havien vist obligades a eixir dels seus territoris d’origen a causa de diverses circumstàncies, entre les quals es troben els conflictes bèl•lics i la pobresa, però també la pertinença a col•lectius minoritaris amenaçats per raons de tipus ètnic, religiós o d’orientació sexual, entre altres motius. D’aqueixa xifra 22,5 milions són refugiats. “Molts d’ells no tenen recursos per a viatjar fins a Europa i no tenen més remei que optar per desplaçar-se en embarcacions en males condicions”, va explicar Pérez.
Existeix un estatut del refugiat acceptat per pràcticament tots els països, però després els Estats ho adapten en funció de les seues respectives legislacions i també sobre la base d’altres criteris. “És habitual que els països al•leguen manca de mitjans per a acollir grans quantitats de gent”, assenyala. Els països europeus, recorda, “es van comprometre a acollir a un determinat nombre de refugiat en funció de la grandària de la població, el PIB, la taxa de desocupació o el nombre de sol•licitants d’asil, però Espanya es va comprometre a acollir a 9.000 refugiats i de moment solament ha acollit a 1.301”.
Encara que les organitzacions humanitàries no poden assumir les obligacions que tenen els països per a protegir als ciutadans, són moltes les entitats que treballen a nivell internacional per a intentar millorar una mica la qualitat de vida d’aquestes persones. Rubén Pérez i María José Alonso van posar l’exemple de Creu Roja Espanyola, que té en marxa diferents projectes, molts d’ells relacionats amb el sanejament de les aigües, i d’ACNUR, l’Agència de l’ONU per als refugiats.
Durant la sessió també van recordar que durant 2017 van morir o desaparèixer més de 3.100 persones en el Mediterrani, “açò sense comptar els desapareguts”, i que diverses entitats es dediquen a eixir al mar per a evitar que la xifra continue creixent. Per a açò, van projectar part d’un documental que mostra la labor dels voluntaris en tasques de rescat en alta mar, on els ofereixen una primera atenció abans de traslladar-los al país més proper, “on comença la part més dura, la de la sol•licitud d’asil”.
“Aliments per a la solidaritat”
La responsable provincial de Desenvolupament Territorial de Creu Roja, Rosa Ferrer, va aprofitar l’acte per a animar als assistents a col•laborar com a voluntaris en el programa ‘Aliments per a la solidaritat’, el primer dels projectes impulsats per la institució després de la seua reimplantació en la localitat. “El voluntariat és una cosa molt gratificant i amb ell podem ajudar als quals prop de nosaltres no compten amb la sort de tenir les seues necessitats bàsiques cobertes”, va assegurar. Els interessats a participar poden dirigir-se al departament municipal de Benestar Social, situat en la planta baixa del centre de salut de la localitat, per a obtenir més informació.