AVA-ASAJA valora que la DG Sante actue contra les roses i continuarà treballant perquè també ho faça amb els cítrics sud-africans i brasilers pel seu risc fitosanitari
El director de la Direcció General de Sanitat i Seguretat Alimentària (DG Sante), Bernard Van Goethem, va assegurar en una carta dirigida a ASAJA Brussel·les, en resposta a les denúncies de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) sobre les intercepcions de plagues i malalties, que la Comissió Europea adoptarà a partir del 26 d’abril de 2025 uns controls fitosanitaris més exigents a les importacions de roses tallades procedents de països tercers, amb l’objectiu d’evitar l’entrada i propagació de la plaga de la falsa arna (Thaumatotibia leucotreta).
AVA-ASAJA valora de manera positiva, encara que insuficient, la decisió de l’executiu comunitari d’aplicar “requisits especials d’importació per a les roses tallades (Reglament (UE) 2024/2004(3), que modifica el Reglament (UE) 2019/2072, annex VII, punt 62)” després que un dictamen de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) concloguera que les roses tallades són una via d’introducció de la falsa arna i que, tal com va denunciar repetidament AVA-ASAJA, les deteccions en roses africanes (provinents de països com Uganda, Ruanda, Kenya i Etiòpia) s’havien disparat a nivells alarmants. La nova normativa reclamarà declaracions oficials que la regió del país importador està lliure de la plaga i certificats més rigorosos, però AVA-ASAJA considera necessari sol·licitar més mesurades de control com a inspeccions en origen.
La falsa arna és una plaga de quarantena que afecta de manera devastadora a desenes de cultius i espècies arbòries. La seua entrada i expansió a la UE provocaria uns minvaments mitjans del 26% de la producció citrícola. Així mateix, causaria danys molt greus en altres produccions agrícoles com les fruites de pinyol, poma, pera, alvocat, vinya, olivera, caqui, magraner, pimentó, tomaca o albergínia, així com a la rosa o el roure.
I els cítrics?
Després d’aconseguir l’enduriment dels controls sobre les importacions de roses, AVA-ASAJA continuarà duent a terme un intens i permanent treball reivindicatiu davant les administracions perquè la Comissió Europea també prenga cartes en l’assumpte pel risc fitosanitari que comporten els cítrics procedents de Sud-àfrica i el Brasil.
En la mateixa missiva, la DG Sante es limita a exposar que “l’obligació de tractament en fred s’aplica a tots els països del continent africà, Cap Verd, Santa Elena, Madagascar, La Reunió, Maurici i Israel, en cas que opten per exportar taronges sota un enfocament de sistemes”, però no esmenta cap mesura addicional, segons sol·licita AVA-ASAJA, com estendre el tractament en fred als altres cítrics que són susceptibles de contagiar la falsa arna: les mandarines i els pomelos.
Quant als incompliments deguts a la taca negra (Phyllosticta citricarpa) en cítrics procedents de Sud-àfrica, la Comissió comunica que “ha demanat a aquest país que investigue aquests incompliments i adopte mesures correctores per a solucionar-los. Sud-àfrica ha començat a comunicar els resultats de les seues accions i els Estats membres han tingut coneixement d’eixos informes”. AVA-ASAJA insisteix que la UE actue de manera més contundent i tancament les fronteres mentre Sud-àfrica no siga capaç de garantir la seguretat fitosanitària dels seus carregaments citrícoles.
Respecte a les deteccions del fong Elsinoë en carregaments de cítrics procedents del Brasil, la Comissió afirma que “està seguint meticulosament aquesta qüestió i, per a garantir la fiabilitat dels resultats de les inspeccions, ha aconsellat als Estats membres que utilitzen la metodologia de detecció més fiable. En funció de l’evolució (…) es prendrà una decisió sobre la necessitat d’actuar”. AVA-ASAJA reitera que “el nombre d’intercepcions ja resulta tan elevat i, per tant, el risc fitosanitari ja resulta tan intolerable, que no cal esperar més temps per a prendre mesures de control decidides”.