La Comunitat, el País Basc i la Universitat de València estudiaran la prevenció de riscos de la salut en les persones treballadores de l’economia de plataforma

L’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT), l’Institut Basc de Seguretat i Salut Laborals (Osalan) i la Universitat de València, a través de la Càtedra de l’Economia Col·laborativa, realitzaràn el primer estudi per a previndre els riscos de la salut de les persones treballadores de l’economia de plataforma.

La directora general de Treball i Benestar Laboral, Cristina Moreno, ha presentat aquesta iniciativa junt al professor de Dret del Treball i director de la càtedra d’Economia Col·laborativa, Adrián Todolí, en la qual participarà també l’Institut Basc de Prevenció (Osalan).

L’estudi comprén dues parts. La primera inclou l’elaboració d’un manual sobre aquests riscos específics per a incrementar l’apreciació dels propis treballadors de plataformes d’aquests riscos a fi de que els treballadors siguen conscients d’ells com primera forma de reduir-los.

La segona part consistirà en una anàlisi d’aquests riscos a la Comunitat Valenciana i el País Basc a fi d’establir mesures per a la seua reducció. També es realitzaran accions complementàries com a formació per a tècnics i delegats de prevenció per a formar-los en aquests riscos específics.

La directora general de Treball, Cristina Moreno ha destacat durant la seua intervenció que “la nova economia del segle XXI ha d’assegurar els drets aconseguits en el segle XX i el dret a la salut és un dret bàsic”. “Existeixen nous riscos que no existien abans en aquests treballs relacionats fonamentalment amb la connexió permanent”, ha indicat.

D’altra banda, el professor de Dret del Treball Adrián Todolí ha manifestat que des de la Universitat estudiaran aquesta una nova forma d’organitzar el treball que comporta “riscos específics que els nous treballadors fins i tot no són conscients d’això amb la qual cosa el problema s’agreuja”.

Todolí ha avançat algun d’aquests riscos que ja s’han estudiat en altres països, com la necessitat d’estar sempre connectat, la utilització del telèfon intel·ligent alhora que es condueix, l’aïllament i invisibilitat del treballador ja que no coneix a la resta de companys, no coneix al cap, no coneix als clients) o fins i tot l’assetjament sexual en el treball de plataformes. D’aquesta manera, l’investigador ha assenyalat que els treballadors s’exposen a més accidents de trànsit en estar pendents de les notificacions al mòbil de noves comandes.

La Comunitat Valenciana és una de les autonomies on més s’ha estudiat el fenomen de l’economia de plataforma. No en va, el primer grup d’investigació sobre aquesta nova economia es va constituir a la Universitat de València i en aquesta autonomia es va dictar la primera sentència a una empresa.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.