Sueca, 10/11/2016.Sueca acull durant este dijous l’XI Jornada Joan Fuster que organitza la Càtedra de Joan Fuster de la Universitat de València en el marc de la seua col•laboració amb l’Ajuntament de Sueca. La jornada tracta d’aprofundir, cada any, en algun dels aspectes específics de l’obra fusteriana, de la seua personalitat i de les matèries que ocuparen en un moment o altre un àmbit i una funció central de les seues reflexions. En este sentit, el tema escollit per a l’estudi monogràfic d’enguany ha estat “Joan Fuster i la ironia”.
L’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit; acompanyada per la Vicerectora d’Investigació i Política Científica de la Universitat de València, Pilar Campins i el coordinador de la Càtedra Joan Fuster, Ferran Carbó, han estat els encarregats d’inaugurar la jornada.
Carbó, qui ha estat el primer en prendre la paraula, ha agraït la col•laboració a tots els participants en la jornada i l’assistència del públic, jove i nombrós, i ha destacat la ironia com un dels aspectes claus i definitoris de l’obra fusteriana.
“El seu pensament perdura en el temps i val la pena reivindicar-lo i posar-lo a l’abast de tots. El poble de Sueca ha de sentir-se orgullós del fet que Joan Fuster haja nascut ací, s’haja format ací i haja incidit en les generacions en les quals va poder incidir en vida i per descomptat, perquè ha transcendit també a la seua persona” ha afegit Campins. Per la seua banda, Tamarit ha destacat en la seua intervenció la col•laboració mantinguda amb la Càtedra de Joan Fuster de la Universitat de València.
“L’acord de col•laboració amb la Universitat de València ha sigut i serà sens dubte en el futur, un dels més significatius que haja signat mai la ciutat de Sueca en matèria de Cultura” ha assenyalat i ha continuat “gràcies a ell hem pogut impulsar el coneixement i l’estudi sobre la personalitat i l’obra del gran escriptor, no sols en l’àmbit acadèmic o dels cercles especialitzats, sinó entre un públic molt ampli i divers”.
Des de les 9:30 i fins les 18:30 hores s’han programat diferents conferències a la Casa de la Cultura. Els especialistes que s’encarregaran durant tot el dia de presentar diferents visions detallades sobre parcel•les ben significatives de l’escriptura fusteriana són: Pere Ballart (Universitat Autònoma de Barcelona) que parlarà sobre “L’argument irònic, o el curtcircuit de les idees”; Jordi Malé (Universitat de Lleida) que tractarà “El discurs humorístic de Joan Fuster” i Marcel Ortín (Universitat Pompeu Fabra) que estudiarà “Les formes breus de la ironia en Joan Fuster”.
Ja a la vesprada, a l’Espai Joan Fuster, intervindrà Ximo Espinós (Universitat d’Alacant) amb la conferència “Joan Fuster: una història irònica de la literatura” i la jornada finalitzarà de mans de Gonçal López-Pampló (Universitat de València) amb “Fuster des de la ironia”.
Tot seguit, s’ha organitzat també dos tallers, un sobre el Centre de Documentació Casa Joan Fuster, a càrrec de la tècnica del mateix Centre de Documentació, Brígida Alapont, i altre sobre l’Aula Didàctica de Cultura Contemporània Joan Fuster a càrrec del seu director, Salvador Ortells.
Joan Fuster (1922 – 1992) fou un cas modèlic d’escriptor vocacional, que va saber convertir en professió una profunda pulsió personal a comunicar-se per mitjà de l’escriptura. El resultat de la seua intensa dedicació foren desenes de llibres, centenars d’articles apareguts en diversos periòdics al llarg d’una trentena d’anys, un seguit d’anotacions diàries – només en part conservades-, milers de cartes i fitxes de treball.