L’Ajuntament d’Almussafes conclou la intervenció urbanística finançada a través del Pla d’Inversions de la Diputació de València
El projecte, pressupostat en 57.051 euros, ha suposat la transformació visual i urbanística de la plaça
Després de dos mesos i mig d’obres, la plaça Major d’Almussafes, principal eix del centre històric de la població i integrada en el PERI Pla Especial Torre Racef. Estrena aquesta setmana nova imatge.
L’executiu local acaba de donar per finalitzada la intervenció urbanística. Que ha incorporat la remodelació de la vorera, l’eliminació tant de l’aparcament com de la illeta central i l‘accessibilitat de la plaça. On se situen la torre àrab i l’església parroquial Sant Bartolomé, dues dels principals monuments històrics de la localitat.
Pla d’Inversions per al bienni 2020-2021 de la Diputació de València
Un pressupost de 57.051 euros, cofinançat amb la subvenció de 50.000 euros amb càrrec al Pla d’Inversions per al bienni 2020-2021 de la Diputació de València. La resta de l’import, 7.000 euros, amb fons propis, ha permés executar la totalitat del projecte, adjudicat a l’empresa Meding Gestió d’Obres i Projectes S.L..
Des de hui dilluns, 30 de gener, la Plaça Major d’Almussafes una imatge renovada. Durant els últims mesos, la zona ha sigut objecte d’una intervenció urbanística. Amb l’objectiu de crear un espai amb la major accessibilitat. Respectant exhaustivament tots els preceptes de la Llei del Patrimoni Cultural Valencià en tractar-se d’una àrea de vigilància arqueològica situada en el PERI Pla Especial Torre Racef.
Amb l’actuació inicial de reforma, empresa per l’Ajuntament d’Almussafes a principis de novembre del passat any. Es va solucionar el mal estat de conservació i la seguretat d’aquest espai urbà de 934,46 metres quadrats de superfície. Emplaçat en ple centre del centre històric i delimitat pels carrers Major, Metge Bosch, Castell i Sant Cristòfol.
Accessibilitat de la Plaça Major
En concret, el projecte d’execució de l’obra incidia en el deficient estat de conservació tant del paviment per als vianants. Amb celles i desnivells entre els diferents elements, com de l’asfaltat viari. Amb problemes de fissuració i sots provocats pel pas de vehicles en les zones centrals. Així com irregularitats i desnivells en la seua unió amb les rigoles.
Tot això, unit a la necessitat de millorar la seguretat i accessibilitat de la Plaça Major, requeria d’una intervenció de remodelació. L’import d’execució de la qual ascendia a 49.500 euros finançats íntegrament amb la subvenció concedida per la Diputació de València amb càrrec al Pla d’Inversions per al bienni 2020-2021.
El projecte completat es va centrar en l’eliminació del paviment de la vorera del Carrer Castell. Confrontant amb la zona verda on s’erigeix la Torre Racef i executat amb solera de formigó armat i amb rajoles hidràuliques de pastilla. A conseqüència del seu estat de deterioració.
Posteriorment, es va executar una nova vorera amb paviment de llambordes acolorides i rematades per vorada i rigola de formigó i es va suprimir la xicoteta illa central de la Plaça Major. Que no complia amb els paràmetres d’accessibilitat, amb l’objectiu de limitar el gir dels vehicles cap al carrer Castell amb l’opció de la pintura viària. Així mateix, es va procedir a la repavimentació de tota la plaça.
Accessibilitat del punt d’accés a l’església parroquial Sant Bartolomé
“Amb posterioritat, modificàrem el projecte inicial. Per a incorporar també l’accessibilitat del punt d’accés a l’església parroquial Sant Bartolomé. Amb la construcció d’un gual per als vianants elevat que aconsegueix la cota de la vorera de l’entrada al temple”. Informa la regidora d’Urbanisme, Davinia Calatayud. La base de solera de formigó armat i amb pavimentació superior de llambordes de 8 cm de grossària del gual per als vianants, de 5,20metros quadrats d’amplària i rampes d’elevació a base de conglomerat asfàltic de 2 metres d’ample per extrem. Assegura la protecció enfront del pas de vehicles pesats
Seguretat i accessibilitat
“Es tractava d’una intervenció essencial per a complir amb les condicions de seguretat i accessibilitat a l’edifici, visitat diàriament per una gran quantitat de veïns i veïnes d’avançada edat i punt de trobada de gran part de la ciutadania en les diferents celebracions anuals que es concentren en la plaça”, explica l’alcalde, Toni González, qui ha visitat aquest mateix matí la zona, juntament amb l’edil i el personal tècnic del Departament d’Urbanisme.
La suma d’obres a executar en l’actuació inicial prevista també ha suposat un increment del pressupost total del projecte, el cost global del qual s’ha xifrat en 57.051 euros.