La Ribera oferix formació especialitzada en el medi rural a més de 80 residents de tota la Comunitat

És centre de referència per als metges en formació de 7 departaments que no compten amb centres de salut rurals.

Estos metges residents es beneficien també de la formació transversal que el Departament de Salut de La Ribera oferix als seus propis residents.

Els metges residents de Medicina Familiar i Comunitària realitzen un rotatori de dos mesos en algun dels centres de Massalavés, Catadau, Llombai, Benimodo, Albalat de La Ribera i Tous.

hospital riberaAlzira (04.04.16).- El Departament de Salut de La Ribera ha oferit formació especialitzada en l’àmbit rural a un total de 84 residents d’altres departaments de salut, en els últims 10 anys. Es tracta de metges que estan cursant la seua especialitat de Medicina Familiar i Comunitària en departaments de salut que no compten amb centres de salut rurals, açò és, aquells que es troben en poblacions de menys de 8.000 habitants.

Així, el Departament de Salut de La Ribera és referent per a la formació en l’àmbit rural dels Metges Interns Residents (MIR) que cursen la seua especialitat en l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, l’Hospital Clínic de València, l’Hospital de Requena, l’Hospital de Gandia, l’Hospital Universitari Dr. Peset, l’Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva i el Consorci Hospital General Universitari de València.

Del total de residents formats en els últims deu anys, el 40% procedia dels hospitals Dr. Peset i General de València, mentre que prop del 18% estava estudiant la seua residència en l’Hospital La Fe i el 16% de l’Hospital Clínic Universitari. Cal destacar que un nombre reduït, entorn del 2%, han sigut residents procedents d’altres comunitats autònomes.

Junt amb els residents procedents d’altres àrees, La Ribera també ha format en el medi rural a 36 residents propis de Medicina de Família i Comunitària. Segons ha destacat el director de Continuïtat Assistencial del Departament de Salut de La Ribera, Dr. Vicente Palop, “esta formació en el medi rural és essencial per als futurs especialistes, a causa de les connotacions específiques que tenen les activitats que realitzen els metges de família en este medi”.

En este sentit, el Dr. Palop ha afirmat que “en este tipus de centres, i encara que sempre compten amb el suport del centre de salut de capçalera, els metges han de ser més resolutius i autònoms, assumint tot tipus de tasques, per la qual cosa han d’adquirir habilitat amb tot tipus de proves diagnòstiques, tècniques terapèutiques i activitats administratives; d’ací la importància que els futurs especialistes es formen en este àmbit”.

Segons destaca el Dr. Eugenio Montero, metge resident del Departament de Salut que actualment està realitzant la seua formació en l’àmbit rural en el centre de salut de Llombai, “la medicina rural encarna, sens dubte, el costat més vocacional de la Medicina; en estos municipis, el metge és, pràcticament, l’únic referent en salut per a les famílies del poble i això et brinda una oportunitat magnífica per a vincular-te a la comunitat d’una manera més pròxima. Coneixes els antecedents i l’estat de salut de tots els habitants i, a més, pots motivar la seua participació com a actius de salut comunitària, afavorint l’auto-cura”.

Així, els residents que rep el Departament de Salut de La Ribera realitzen una estada de dos mesos, durant el seu segon any de formació, en algun dels centres auxiliars de Massalavés, Catadau, Llombai, Benimodo, Albalat de La Ribera i Tous. La seua formació està supervisada per un dels 10 metges d’Atenció Primària amb què es compta acreditats com a col·laboradors docents.

L’objectiu d’esta formació és que el metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària siga capaç de conéixer i valorar els diferents models organitzatius de l’activitat en consulta, l’activitat domiciliària, la relació entre personal mèdic i personal d’Infermeria, tant en el medi urbà com en el rural, així com reconéixer les diferents possibilitats d’actuació comunitària en ambdós àmbits.

A més, els metges residents procedents d’altres àrees per a realitzar el seu rotatori en els centres sanitaris de La Ribera, es beneficien, igualment, de la formació transversal que el Departament de Salut oferix als seus propis residents i que servixen de complement al seu aprenentatge, com a formació en salut mental en Atenció Primària i la seua coordinació amb l’Atenció Especialitzada, formació en l’ús racional del medicament o formació en la creació de pacients experts en els seus problemes de salut.

 

 

 

 

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.