LA UNIÓ considera insuficients les mesures previstes per la Comissió Europea per a la nova pròrroga del veto rus

Es redueixen les quotes de retirada i els preus no arriben ni a cobrir els costos de producción

16 de juny de 2016.- LA UNIÓ de Llauradors considera insuficients les mesures previstes per la Comissió Europea contingudes en la pròrroga de les ajudes per retirada de fruita i cítrics com a conseqüència del veto rus a les importacions. Tal com ha passat en les dues campanyes anteriors, les actuacions adoptades per la Comissió Europea no han servit per a recuperar els preus en origen a uns valors que garantisquen la viabilitat de moltes explotacions professionals citrícoles i frutícoles.

No obstant això, disposar d’aquesta nova pròrroga ha de permetre que, en cas d’un tercer any consecutiu de crisi, els preus en origen no baixen per sota dels preus de retirada, llindar que ja és ruïnós per al sector productor perquè per cada quilo que es retira el llaurador posa 10 cèntims de la seua butxaca per a arribar a cobrir els costos de producció. El preu de retirada màxim és de 26,9 cèntims euro per kg de bresquilla i nectarina, 34 cèntims d’euro en pruna, 22,16 cèntims per quilo en clementina, 19,50 per a mandarines i satsumes, 21 cèntims per a taronges, 23,99 cèntims per a llimes i 21 cèntims per a caqui).

LA UNIÓ alerta que per exemple el passat any es va esgotar la quota de 38.000 tones per a retirar bresquilla i nectarina en l’Estat espanyol i que enguany la quota s’ha limitat a 11.500 tones, un 61% menys. L’any passat es van retirar més de 35.000 tones de cítrics i la quota per a enguany és de 16.600 tones. LA UNIÓ reclama que, en cas necessari, la Comissió permeta ampliar la quota als Estats que més la usen, com l’Estat espanyol.

LA UNIÓ denuncia que una vegada més una qüestió política, aliena totalment a l’agricultura, passa factura als llauradors i ramaders de la Comunitat Valenciana i demanda als governants comunitaris que revertisquen aquesta situació que perjudica enormement al sector agrari. Els països del Magrib per exemple s’han aprofitat d’aquest bloqueig que es va iniciar ja fa quasi dos anys i ha ampliat la seua presència comercial en el mercat rus, fonamentalment amb fruites i verdures que substitueixen a les nostres, i indirectament també en la resta de mercats europeus.

Aquesta organització professional agrària pressionarà al Govern espanyol per a què defense a Brussel·les l’ampliació de la llista dels productes agrícoles a fi de que el cultiu de la magrana entre dins del paquet d’ajudes i que es produïsca també un canvi en el sistema de les ajudes perquè arribe directament al llaurador afectat.

LA UNIÓ considera que el veto rus no deixa de ser un component més que afecta la crisi de preus en origen, però el factor principal d’ella recau en una manca de lliure competència, entre les diferents baules de la cadena agroalimentària, cosa que provoca abusos de posició de domini que permeten oprimir al sector productor. Per açò, LA UNIÓ reclama que la Comissió òbriga els ulls a la realitat i faça cas de les propostes del Parlament Europeu i que actue urgentment per a tractar de recuperar el preu en origen de la fruita i els cítrics, per sobre dels costos de producció i garantir l’activitat agrícola dels productors d’aquests sectors i uns altres, també en crisis.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.