L’organització també espera novetats sobre l’ampliació del tractament de fred per a les mandarines
LA UNIÓ de Llauradors confia que el ministre Planas anuncie demà a València campanyes de promoció per als cítrics i avanços en la declaració com a producte sensible
LA UNIÓ de Llauradors espera que, en la visita de demà a València del ministre d’Agricultura, Luis Planas, anuncie que es realitzaran campanyes de promoció dels cítrics, que conte avanços sobre la consideració dels cítrics com a producte molt sensible enfront de les importacions de països tercers o que es treballa ja per a incloure les mandarines i aranges dins del tractament de fred per als països amb Thaumatotibia leucotreta, entre altres coses.
LA UNIÓ de Llauradors porta ja temps sol·licitant al Ministeri d’Agricultura que efectue campanyes de promoció dels nostres cítrics, tant en l’àmbit de la Unió Europea com en països tercers, a fi de canviar la tendència actual de descens que s’observa tant en les nostres exportacions com en el consum.
Com la interprofessional Intercitrus fins al moment no dona mostres d’estar preparada per a afrontar aquesta promoció perquè encara els seus integrants no han arribat a un acord, el Govern d’Espanya ha de fer un pas avant i realitzar aquestes campanyes. En aquest sentit, Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, reclama al Govern que “assumisca el protagonisme fent campanyes de promoció perquè no podem permetre continuar caient en exportacions i consum. Ha de donar solucions per a tindre un sector fort i rendible per a totes les baules de la cadena”.
La interprofessional a més no compleix amb les funcions bàsiques que té al seu abast des que ressuscitara en 2018, fa ja quasi cinc anys, i es coneix més per les seues desavinences entre les diferents comunitats autònomes, pels seus embolics interns i vetos que provoquen no avançar, donant una imatge d’incapacitat permanent amb difícil solució i que fa que arrossegue el seu cadàver campanya rere campanya. “No és lògic que damunt reba fons únicament des de la Generalitat Valenciana quan es tracta d’una interprofessional d’àmbit estatal i es lleven del pressupost de la Conselleria d’Agricultura per a realitzar en teoria activitats que beneficien al conjunt dels citricultors espanyols”, assegura Peris.
Cítrics com a producte sensible
Cal assenyalar que el passat 30 de setembre es va fer públic que el Govern d’Espanya havia sol·licitat a la Comissió Europea la consideració dels cítrics com a producte molt sensible enfront de les importacions de països tercers. Quasi un any després d’aquell escrit remés a la Comissió Europea, no tenim informació de les gestions realitzades ni de la postura que s’està adoptant sobre aquest tema des de la Comissió Europea. Per això, des de LA UNIÓ es confia que el ministre d’Agricultura, Luis Planas, oferisca demà més informació sobre aquest tema.
Tractament de fred també per a mandarines
LA UNIÓ agraeix el treball i esforç del Ministeri d’Agricultura per a aconseguir a Brussel·les una reivindicació i fita històrica del sector citrícola valencià com és l’establiment del cold treatment, i ara anima a avançar en aquest. Davant això, l’organització agrària espera que Planas informe demà sobre estendre també el tractament de fred a les mandarines i aranges davant l’amenaça de la Thaumatotibia leucotreta.
“És evident que les intercepcions amb plagues són majors en taronges que en mandarines, però en aquestes últimes també es detecten i cal unificar els protocols a nivell mundial perquè les plagues poden entrar a través de volums baixos d’importacions, per la qual cosa cal evitar un risc innecessari de transmissió de plagues entre països”, afirma Carles Peris.
LA UNIÓ sol·licita per tant que s’amplie aquesta exigència, sobretot per a Sud-àfrica, on les plantacions de mandarines estan creixent de manera constant. Les majors intercepcions en mandarines sud-africanes es detecten en les principals i més perilloses plagues, la Phyllosticta citricarpa i Thaumatotibia leucotreta, fonamentalment en aquesta última. “Suficients motius per tant per a demanar incloure les mandarines, perquè existeix un perill latent que entren eixes plagues en la nostra citricultura també a través d’elles. Ningú pot preveure que una plaga ens puga entrar per taronges o per mandarines, així que el risc existeix siga l’espècie que siga”, conclou Carles Peris.