L’organització agrària diu que els preus per als productors haurien de ser superiors als 0,36 €/kg
Les primeres estimacions de LA UNIÓ de Llauradors preveuen una campanya de raïm de vinificació en el conjunt de zones productores de la Comunitat Valenciana amb aproximadament un 30% menys de collita que la passada i en la qual cal destacar una gran qualitat.
L’any ha estat marcat en el meteorològic per la inestabilitat, amb molt de fred a l’hivern i calor extrema en els últims mesos. Luis Javier Navarro, sotssecretari general de LA UNIÓ, confia que “aquestes altes temperatures descendisquen com més prompte millor i sobretot que no hi haja pedra durant les dates que queden fins a la recollida del raïm”.
La verema, segons les dades de LA UNIÓ, tornarà a avançar-se un any més, tal com ve succeint últimament. Cal assenyalar que la calor i les poques precipitacions al llarg de l’any han accelerat la maduració del raïm, la qual cosa podria avançar de nou la verema fins entre 10 a 15 dies respecte a la mitjana i iniciar-se ja a primers de setembre. Cal collir abans per a garantir que el raïm veremat tinga l’acidesa i el sucre suficients per a produir bon vi. A més, la respiració de la planta a altes temperatures demanda un gran volum de carbohidrats i energia, deixant menor quantitat disponible per al creixement del raïm.
Els alts costos de producció són altra de les preocupacions per als llauradors perquè han augmentat considerablement tots els inputs emprats, la qual cosa restarà sens dubte marge de benefici. Per això l’organització confia que els operadors comercials oferisquen aquesta campanya un preu just per un raïm que té una gran qualitat. En aquest sentit, des de LA UNIÓ s’indica que qualsevol xifra que no supere els 0,36 €/kg de raïm no seria justificable. Cal assenyalar que un estudi de LA UNIÓ xifra en aquesta quantitat la mitjana del que suposa actualment produir un quilo de raïm de vinificació en la Comunitat Valenciana.
Luis Javier Navarro indica que “la Llei de la Cadena Alimentària està per a complir-se i no és de rebut que els llauradors percebem preus, després de la suor i l’esforç de tot l’any, per davall del que ens costa produir. Hem d’acabar ja amb aquesta situació que no succeeix en cap altre sector més que en l’agrari i exigir un preu just”.