Mentre els productors de la Comunitat Valenciana pateixen una campanya desastrosa i sense quasi eixida comercial
LA UNIÓ denuncia de nou una altra venda de taronges procedents de Sud-àfrica en la cadena de supermercats Alcampo
Els efectes de l’acord entre la UE i Sud-àfrica, malgrat haver conclòs en teoria el 30 de novembre, encara cuegen
LA UNIÓ de Llauradors denuncia una nova presència en els lineals de taronja procedent de Sud-àfrica, concretament es tracta de la cadena de supermercats Alcampo on indica en els cartells promocionals de l’empresa aquest origen.
La compra va ser realitzada en el supermercat Alcampo d’Aldaia dissabte passat i es tracta de taronges de la varietat Navel, categoria II i calibre 87-100 mm, que es venen a 0,48 euros/kg i l’origen dels quals segons la gran cadena de distribució és Sud-àfrica. En la tenda online de Alcampo no s’especifica la procedència dels seus cítrics.
LA UNIÓ torna a ressaltar que és totalment il·lògic en les dates en les quals ens trobem la presència de cítrics sud-africans en els supermercats, desmunta tots els arguments amb els quals es va intentar justificar la presència de taronges en els nostres mercats quan ací no hi havia i contrasta amb la desastrosa campanya que pateixen els productors de cítrics de la Comunitat Valenciana, amb uns preus ruïnosos i tremendes dificultats per a donar eixida comercial a la seua fruita.
L’ampliació del període d’importació de cítrics procedents de Sud-àfrica fins al 30 de novembre, amb una progressiva disminució anual dels preus d’entrada fins a la seua total desaparició en 2025, pot ser letal per a la citricultura valenciana tal com ha vingut denunciant en repetides ocasions LA UNIÓ.
Aquesta pròrroga del període d’importació suposa la possibilitat d’entrada d’alts volums de cítrics en els últims dies d’aquestes noves dates, de manera que provoquen la presència de taronges sud-africanes de lamentable qualitat en els mercats fins a més enllà de Nadal com es pot comprovar en Alcampo, amb clara afecció directa sobre les nostres produccions que es troben en aquests moments en el millor moment organolèptic. La possibilitat d’entrada de taronges procedents de Sud-àfrica durant un mes i mig més era, és i serà, tal com ha criticat LA UNIÓ, una eina evident de pressió dels preus a la baixa en origen en mans dels intermediaris.
La situació de la primera part de la campanya citrícola ha sigut un absolut desastre per als productors i s’ha agreujat amb la política comercial de certes cadenes de distribució comercial i l’acord amb Sud-àfrica com ha traslladat públicament LA UNIÓ en els últims mesos.
LA UNIÓ ha realitzat una intensa campanya, i la seguirà fent, per a denunciar totes les actuacions abusives o il·lògiques que trobe. Des d’aquestes vendes de la gran distribució amb taronges sud-africanes o d’altres països per aquestes dates, una cosa legal però poc ètica, fins a la falta de contracte de compravenda o els canvis en les condicions del mateix utilitzant excuses absurdes.