LA UNIÓ denuncia que el nou acord entre la UE i Sud-àfrica posa en perill uns ingressos de més de 124 milions d’euros per al sector citrícola

Realitzarà una campanya per a revisar l’acord davant totes les autoritats i administracions implicades

Hi ha una clara amenaça econòmica i fitosanitària i per això LA UNIÓ aposta per introduir en l’acord comercial algunes mesures

27 de setembre de 2016.- El nou acord comercial entre la Unió Europea i alguns països africans com Sud-àfrica, aprovat pel Parlament Europeu el passat dia 14 de setembre i mancant ratificació del Consell de Ministres de la UE i dels Governs africans, posa en perill directament els ingressos de més de 124 milions d’euros per al sector citrícola de la Comunitat Valenciana; segons un informe elaborat per LA UNIÓ de Llauradors.

Amb l’objectiu de modificar aquest acord i que no siga lesiu per als productors europeus de cítrics, LA UNIÓ va a iniciar una campanya de suports entre totes les autoritats i administracions competents en la matèria o susceptibles de pressionar, tant en l’àmbit comunitari com a estatal, autonòmic o local.

En aquest sentit va a dirigir un informe detallant la situació i les mesures a adoptar a través d’un nou protocol comercial a les autoritats de la Comissió Europea en matèria agrària i a tots els eurodiputats espanyols; al Ministeri d’Agricultura, membres de la Comissió d’Agricultura i a tots els diputats i senadors de la Comunitat Valenciana; a tots els grups de les Corts Valencianes i a tots els ajuntaments de la Comunitat Valenciana situats en zones citrícoles per a que presenten propostes de mocions.

LA UNIÓ assenyala que fins a enguany el període d’importació de cítrics procedents de Sud-àfrica finalitzava el 15 d’octubre, però el nou Acord d’Associació Econòmica entre la Unió Europea i els Estats de l’Àfrica Meridional (entre ells Sud-àfrica) amplia el mateix fins al 30 de novembre amb una progressiva disminució anual dels preus d’entrada fins a la seua total desaparició en 2025.
La Comunitat Valenciana, principal zona productora europea, té un volum de 732.247 tones (18,52% del global de tots els seus cítrics) de varietats que es veurien directament perjudicades per l’ampliació del període d’importacions de taronges de Sud-àfrica fins al 30 de novembre i altres 919.593 tones de varietats de mandarines que també podrien veure’s afectades indirectament amb una disminució de preus en origen per l’increment d’oferta de cítrics en els mercats. Només aquestes varietats de taronges a les quals els afecta de forma directa tindrien un valor de mercat aproximat de més de 124 milions d’euros.

Segons el parer de LA UNIÓ l’ampliació d’aquest període d’importació suposa la possibilitat d’entrada d’alts volums de cítrics en els últims dies d’aquest nou període, de manera que provoquen presència de taronges sud-africanes en els mercats fins a més enllà de Nadal, amb clara afecció directa a les produccions europees. La possibilitat d’entrada de taronges procedents de Sud-àfrica durant un mes i mig més és una eina evident de pressió dels preus a la baixa en origen en mans dels intermediaris.

A part de l’amenaça econòmica està la fitosanitària doncs no cal oblidar que a Sud-àfrica està present la temuda plaga de la “taca negra” dels cítrics causada per un fong que la converteix en la principal malaltia fúngica dels agres a nivell mundial. Durant 2015 es van detectar en la Unió Europea 45 enviaments de cítrics procedents de Sud-àfrica amb presència d’agents nocius.
Per a pal•liar aquesta situació lesiva cap als interessos dels productors de cítrics europeus, LA UNIÓ planteja un nou protocol de relacions comercials amb Sud-àfrica que contemple una sèrie de punts que salvaguarden el cultiu en l’àmbit de la Unió Europea.
Entre aquestes mesures que va a demandar es troba l’establiment de contingents d’importació “regressius” en els quals les majors quantitats d’importació s’establisquen els mesos de juny a setembre i a partir d’octubre vagen descendint progressivament els volums de cítrics importats a nivells que no pertorben el mercat comunitari quan entren en comercialització les varietats europees.

També sol•licita LA UNIÓ que hi haja un únic port d’entrada de cítrics procedents de Sud-àfrica a la Unió Europea i, preferiblement, que siga el de València per la seua proximitat als punts de reexportació als mercats comunitaris. Reclama la implantació en aquest port d’inspectors fitosanitaris especialitzats en plagues i malalties de quarentena com la taca negra dels cítrics, que inspeccionen detingudament cada enviament procedent de Sud-àfrica i eleven el nombre aleatori de mostres dels cítrics i que s’incrementen els controls documentals, d’identitat i fitosanitaris.

LA UNIÓ demana també un cos d’inspectors fitosanitaris europeus en els ports d’origen, a càrrec del sector sud-africà, per a evitar al màxim l’eixida d’enviaments amb presència de la malaltia. I finalment es demanda revisar i millorar, en la mesura del possible, el protocol de transport de cítrics, especialment el referent a temperatures dels contenidors.

 

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.