Ricardo Beltrán, responsable del sector de fruits secs de LA UNIÓ, indica que “el sector està en l’UCI i cal prendre mesures urgents per a tractar de portar-lo a planta”
10 de desembre de 2020.- LA UNIÓ de Llauradors denuncia la situació econòmica actual de la majoria de productors de la Comunitat Valenciana d’ametla que han vist com els preus han caigut fins a nivells de fa deu anys.
L’organització destaca que el preu de l’ametla comuna, que representa més del 65% de la producció, s’ha desplomat des de 2015 quasi un 200% i sobre la campanya passada ho ha fet en un 85%.
LA UNIÓ identifica l’especulació, les pràctiques deslleials i la falta de transparència en la formació dels preus com les principals causes d’haver arribat a la situació actual, en una cadena alimentària que, com ja es ve criticant, continua presentant grans desequilibris perjudicant el sector productor i que, concretament, enguany s’ha vist agreujat pel coronavirus i el tancament de l’hostaleria.
A aquestes causes, se li suma, a més, la pèrdua de competència de les produccions autòctones enfront de les procedents d’altres països on produir és molt més econòmic pel nivell molt de menor d’exigències de tota mena. En aquest sentit, critica que la Comissió Europea no incloguera a les ametles nord-americanes en el llistat de productes amb sancions aranzelàries i que el Ministeri espanyol no haja insistit prou en aquest punt.
Pla de reconversió, recuperació de l’ajuda nacional de fruita seca o un ecoesquema específic, entre les propostes per a impulsar el sector
“El cultiu de l’ametla tradicional de secà està agonitzant i ha entrat ja en l’UCI”, comenta Ricardo Beltrán, responsable del sector de fruits secs de LA UNIÓ, i “si no es prenen mesures urgents podria acabar desapareixent”. “Amb les nostres propostes, perquè s’apliquen urgentment, podria traslladar-se al sector a planta i tractar que millore perquè en molts casos, els productors estem condemnats a la fallida al no poder reconvertir-nos, sense alternatives productives”, indica.
Segons un informe realitzat pels serveis tècnics de LA UNIÓ, la renda mitjana dels productors d’ametla és un 23% inferior a la renda de la campanya passada, presentant una disminució important d’ingressos. No obstant això, si es compara amb la campanya de 2015, els ingressos van ser quasi la meitat.
Així mateix, les ajudes vinculades d’alguna manera a aquest cultiu, ja siguen directa o indirectament, es calcula que han disminuït en un 80%, la qual cosa complica encara més la situació del sector.
L’organització ha presentat propostes en el marc de la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per a recuperar en 2021 l’ajuda estatal als fruits de corfa prioritzant les plantacions tradicionals de secà. Així mateix, la sectorial considera necessari estudiar les possibilitats d’augmentar el pressupost de l’ajuda associada a criteris geogràfics, climatològics o renda i de l’establiment d’un ecoesquema específic per a fruita seca de baix rendiment.
Igualment, creu oportú que es pose en marxa d’un pla de reconversió al qual poguera acollir-se prioritàriament les zones de secà amb menor rendiment i en el qual les Administracions s’haurien d’implicar econòmica i tècnicament.