LA UNIÓ denuncia que la facturació de les importacions de cítrics de tercers països a la Unió Europea torna a créixer un 21% durant l’últim any

LA UNIÓ es reuneix amb l’Autoritat Portuària de Castelló i comprova que està perfectament capacitat el port per a canalitzar i realitzar les inspeccions europees dels cítrics forans i evitar així riscos fitosanitaris

El valor dels enviaments de productes agroalimentaris procedents de Sud-àfrica a la UE ha tornat a augmentar un 4%, la qual cosa suposa més
competència i risc fitosanitari

3-425 d’octubre de 2016.- LA UNIÓ de Llauradors denuncia que les últimes dades facilitades per la Comissió Europea revelen un fort creixement del valor econòmic de les importacions de cítrics de tercers països cap a la Unió Europea i d’un any a un altre la facturació ha pujat prop d’un 21%.Les xifres donades a conèixer per les autoritats comunitàries demostren que mentre les importacions foranes de cítrics de setembre de 2014 a agost de 2015 van representar un volum de negoci d’1.668 milions d’euros, de setembre de 2015 a agost de 2016 van aconseguir una xifra de 2.035 milions d’euros.

Dins d’aquestes dades també es pot comprovar que les importacions de productes agroalimentaris procedents de Sud-àfrica van augmentar durant aquest mateix període un 3,8%, després de passar de 2.396 milions d’euros a 2.487 milions, en bona part per l’increment dels cítrics. Sud-àfrica exporta a la Unió Europea una xifra de cítrics que varia segons les campanyes, però que va d’entre 430.000 a 650.000 tones. Cal recordar que aquest país acaba de signar un acord comercial molt avantatjós per als seus interessos amb la UE pel qual amplia el seu període d’importació fins al 30 de novembre amb una progressiva disminució anual dels preus d’entrada fins a la seua total desaparició en 2025.

Precisament com a teló de fons de les importacions d’agres sud-africanes una representació de LA UNIÓ, encapçalada pel seu secretari general Ramón Mampel i el seu responsable de cítrics, Carles Peris, s’han reunit amb el president i director de Port Castelló, Francisco Toledo i Roberto Arzo, respectivament.

En el transcurs de la reunió, i posterior visita a les instal•lacions, s’ha pogut comprovar com el port de Castelló està perfectament capacitat per a canalitzar les importacions de cítrics de tercers països i vigilar fitosanitàriament de forma adequada les mateixes per a evitar riscos. De fet és el port espanyol a través del qual es realitzen la major part de les exportacions de cítrics a Estats Units, sobre el 80% de les mateixes.

Una de les principals crítiques a l’acord comercial entre la UE i Sud-àfrica és en este sentit la dels riscos fitosanitaris que pot originar, doncs està present allí la temuda plaga de la “taca negra” dels cítrics causada per un fong que la converteix en la principal malaltia fúngica dels agres a nivell mundial. Durant 2015 es van detectar en la Unió Europea 45 enviaments de cítrics procedents de Sud-àfrica amb presència d’agents nocius. Sud-àfrica rebutja que els seus enviaments a la Unió Europea entren per ports espanyols, com és el cas de Castelló o València, i cerca altres europeus on els controls siguen molt més laxos i la pressió inspectora menor.

En aquest sentit LA UNIÓ ha plantejat canvis en l’acord amb Sud-àfrica per a salvaguardar el cultiu en l’àmbit de la Unió Europea i entre ells destaca que hi haja un o dos ports d’entrada (Castelló i València) per als cítrics sud-africans que arriben a Europa per la seua proximitat als punts de reexportació als mercats comunitaris. També demanda l’establiment de contingents d’importació “regressius” en els quals les majors quantitats d’importació s’establisquen els mesos de juny a setembre i a partir d’octubre vagen descendint progressivament els volums de cítrics importats a nivells que no pertorben el mercat comunitari quan entren en comercialització les varietats europees.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.