LA UNIÓ reclama ajudes directes per als apicultors valencians davant els atacs de l’abellerol que causen pèrdues en els últims anys

L’abellerol és una espècie protegida amb un gran efecte depredador i dissuasiu

La Unió Llauradora i Ramadera sol·licita a la Conselleria d’Agricultura que establisca mesures de control i compensació en forma d’una ajuda directa als apicultors de la Comunitat Valenciana.

Davant els atacs de l’abellerol que causa pèrdues importants al llarg dels últims anys a les explotacions apícoles.

És el segon any consecutiu que resulta catastròfic per a les abelles i persones apicultores de la Comunitat Valenciana. La sequera ha afectat en gran manera l’estabilitat dels eixams de manera directa, però els depredadors també han ajudat a comprometre la viabilitat dels ruscos. A la detecció en el nostre territori de la Vespa velutina, s’afegixx la manca de recursos naturals a causa de la sequera. Que està propiciant que els atacs de l’abellerol als apiaris s’hagen incrementat exponencialment estos dos últims anys. De tal manera que la població d’abelles es veja compromesa.

L’abellerol és una espècie protegida que causa pèrdues a l’apicultura

L’abellerol és una espècie protegida que causa pèrdues a l’apicultura pel seu efecte depredador i dissuasiu. S’alimenta caçant insectes dels voltants de la seua zona de nidificació, especialment d’abelles. És un ocell migrador que s’assenta en les nostres terres des de març fins a setembre. Mesos durant els quals té interacció amb els ruscos en general i entre març i juny amb les abelles regnes durant el vol nupcial. Té un cant característic que alerta a les abelles per a no eixir de les caixes i evitar ser depredades. D’esta manera, les abelles que no són depredades no ixen a pecorar, es van minvant les reserves dels eixams. No s’alimenta a la cria i, per tant, la reina deixa de criar i es va afeblint l’eixam per disminució de població i reserves.

La normativa de la Conselleria d’Agricultura de la intervenció sectorial apícola ja fa referència a esta plaga. Com una debilitat del sector que minva les poblacions d’abelles i s’indica en un annex que si existeix un protocol oficial autoritzat per l’autoritat competent. Es podrien establir accions finançables per l’aplicació de mesures preventives per a reduir els danys causats per l’abellerol dels ruscos. En el nostre cas, no existeix este protocol o es desconeix la seua existència entre el sector apícola.

Els anys 2017 i 2018 no es van prendre mesures preventives contra l’abellerol

El pla apícola nacional anterior revela que en els anys 2017 i 2018 no es van prendre mesures preventives contra l’abellerol i això explica que cap de les mesures de dissuasió estudiades i recomanades pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic van donar bons resultats. Mesures com la instal·lació de xarxes que cobrisquen els ruscos i evitar l’atac de l’abellerol no tenen l’efecte desitjat, ja que estes aus s’adapten a les mesures i esperen a atacar quan les abelles ixen de l’emmallat. Altres mesures com la col·locació de siluetes d’aus de presa o cometes amb figures d’estes aus espanten l’abellerol en un primer moment, però passat un temps s’habitua i continua els seus atacs.

Per tant, LA UNIO considera que les barreres físiques que eviten l’atac directe de l’abellerol sobre els ruscos, no són totalment efectives, per la qual cosa sol·licita adoptar noves mesures de prevenció i contenció, al mateix temps que mesures de compensació econòmica pels danys ja ocasionats.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.