Cada col·legi podrà presentar la seua proposta fins al 22 de juliol, inclusivament, en la qual establisca el seu procediment per a aconseguir estalvis energètics i d’aigua
El 50 % dels diners estalviats per cada centre se li retorna en forma de subvenció directa a fons perdut
El consistori invertix el 50 % restant en iniciatives que permeten reduir el consum i millorar l’eficiència energètica de les escoles
L’Ajuntament de València ha obert el termini perquè els centres escolars de la ciutat puguen participar durant el curs 2024-2025 en el Projecte Educatiu 50/50, una iniciativa que concedix subvencions a 20 col·legis públics de Primària per a promoure l’estalvi energètic i d’aigua potable en les seues instal·lacions.
El projecte 50/50 és una iniciativa que consistix en una metodologia de 9 passos enfocada a la consecució de l’estalvi econòmic, energètic i d’aigua i involucra activament als centres educatius en el procés de gestió de l’energia, així com els ensenya comportaments respectuosos amb el medi ambient a través d’accions pràctiques.
Poden participar en esta campanya un màxim de 20 col·legis públics d’educació Primària el consum energètic de la qual i d’aigua siga mantingut pel consistori. L’objectiu del projecte és la implementació d’un protocol de comportament, seguiment i control dels gastos en energia que done com a resultat un estalvi en els consums energètics i d’aigua dels col·legis.
Este protocol s’inicia amb la creació d’un equip energètic integrat pels diferents membres de la comunitat educativa, en el qual l’alumnat té un protagonisme especial. El període d’execució serà d’octubre 2024 a setembre 2025 (curs escolar) i cada col·legi haurà de constituir el seu propi equip energètic a l’inici del període de l’execució del projecte.
Este equip serà l’encarregat de realitzar una anàlisi prèvia la situació energètica i, per a això, comptarà amb l’assessorament d’una empresa especialitzada. S’encarregarà desenvolupar una proposta de mesures d’estalvi energètic, de dur a terme les mesures triades, vetlar pel compliment del projecte, transmetre els coneixements als altres alumnes i servir de via de participació de tot el centre. A més, les mesures afectaran a tota la comunitat educativa, en la qual s’inclou el personal directiu, professorat, alumnat, conselleria, personal de neteja, personal de cuina i AMPA.
S’establirà un recorregut energètic guiat per a preparar les tasques futures i es passarà a la fase de presa de consciència i planificació. Així mateix, es realitzarà una inspecció de tot l’edifici escolar per a analitzar els diferents aspectes que influïxen en el consum energètic i una presa de dades de temperatura i avaluació de l’ús de l’energia. Els últims passos consistixen en el pla d’acció, la campanya informativa, canvi de conductes i comunicació dels diners estalviats.
El 50 % dels diners estalviats per cada centre (que en les edicions anteriors s’ha situat al voltant dels 3.000 euros) es retorna als col·legis en forma de subvenció directa a fons perdut, destinada a sufragar els objectius propis de cada centre. Segons s’explica en les bases de la convocatòria, una part molt important del projecte és la participació de l’alumnat en la decisió de com utilitzar els diners estalviats. D’esta manera, els escolars senten que les seues accions tenen resultats positius i mesurables.
Quant a l’altre 50 %, l’Ajuntament l’invertix en iniciatives que permeten reduir el consum i millorar l’eficiència energètica de les escoles, a partir de les incidències identificades pels equips participants en cada col·legi.
El Projecte 50/50 de València és una adaptació pròpia per al municipi de la metodologia del Projecte Euronet 50/50 MAX. La concessió de les ajudes es tramitarà en règim de concurrència competitiva mitjançant la comparació de les sol·licituds presentades segons uns criteris de valoració.