L’Ajuntament reordena els usos de la Casa del Punt de Ganxo per convertir-la en un centre d’investigació cultural i energètica
La Junta de Govern Local aprovarà demà, a proposta de l’alcalde, una reordenació dels usos de l’edifici de la Casa del Punt de Ganxo, un edifici patrimonial ubicat al barri de la Seu. L’edifici, que allotja dependències municipals de diverses regidories, acollirà finalment un centre municipal d’investigació cultural i energètica en el marc de l’agenda urbana i la missió climàtica València 2030. A més, l’Ajuntament ha sol·licitat a la Unió Europea una subvenció de vora 3 milions d’euros per a la rehabilitació de l’edifici.
Amb la nova reordenació d’usos, la planta baixa i la primera planta acolliran dependències de Patrimoni i Recursos Culturals mentre que la planta segona i la tercera es destinaran a Emergència Climàtica i Transició Energètica. La planta quarta i l’àtic de l’edifici queden, de moment, sense adscripció i a l’espera de la seua rehabilitació.
Així, la Fundació València Clima i Energia, que actualment ocupa un entresol a las Naves, passarà a la Casa del Punt de Ganxo mentre que es mantindran els usos culturals i arqueològics de la planta baixa i del primer pis. Amb estos canvis, es limitaran els seus usos administratius en benefici del caràcter d’equipament cultural, permetent l’accés públic i fomentant el seu vessant investigador, divulgatiu i formatiu.
L’alcalde, Joan Ribó, ha explicat que “la Casa del Punt de Ganxo es troba en una localització estratègica i, per tant, pot esdevindre en un centre d’investigació cultural i energètic que visibilitze la important adaptació de València al canvi climàtic”, L’alcalde ha recordat que “València ha estat seleccionada per la Unió Europea per ser una de les cent ciutats climàticament neutres en el 2030. A més, hi ha un interés creixent de la ciutadania per les iniciatives energètiques que estem desenvolupant”.
Ribó ha fet al·lusió també a la rehabilitació prevista en l’edifici que, a juí de l’alcalde, “produirà estalvis energètics importants”. L’alcalde afirma que “l’Ajuntament té una aposta decidida per la sostenibilitat i les noves energies i és que en València apostem decididament per la rehabilitació energètica dels edificis públics pel seu caràcter transformador”. Ribó ha animat la ciutadania i les empreses a “sumar-se a esta onada de rehabilitació energètica dels edificis que, a més de ser sostenible, contribuix a reduir la factura de la llum”.
La rehabilitació prevista en la Casa del Punt de Ganxo, pressupostada en 2.960.597’92 euros, IVA a banda, inclou la millora tèrmica de tot l’edifici, l’optimització de l’eficiència energètica, la instal·lació d’un nou ascensor, la substitució de tota la il·luminació, la creació d’una coberta enjardinada, la millora general de l’accessibilitat, la renovació de les instal·lacions i l’habilitació de les plantes buides.
La Casa del Punt de Ganxo és un edifici de 1906 obra de l’arquitecte Manuel Peris Ferrando. És propietat municipal des de 1.985 després de ser adquirida per fases. El seu nom respon a la decoració escultòrica de les façanes amb esgrafiats de tradició barroca amb motius florals en blanc sobre fons blau i grana.