Alberic acollirà la XIX Assemblea d’Història de la Ribera, en el quaranta aniversari de la celebració que reuneix al més selecte de la investigació de la comarca.
El alcalde Toño Carratalá ha estat al poble veí de Castelló per a rebre el testimoni d’esta assemblea, acompanyat pel que serà el Secretari Local Vicent Giménez, el Cronista oficial d’Alberic Antonio Torres i el Regidor de Cultura Josep Puig. L’Assemblea d’Història de la Ribera és un consolidat encontre d’historiadors, investigadors, especialistes universitaris, professionals de l’ensenyament i estudiosos, que se celebra des de l’any 1980 a la comarca en el qual es tracten sobretot temes històrics centrats en la Ribera, incloent les dos Riberes, l’Alta i la Baixa.
L’Assemblea se celebra cada dos anys i sempre ha comptat amb el suport de la Universitat de València. Les dèsset localitats que han acollit fins ara aquest esdeveniment són, per ordre cronològic: Sueca, Algemesí, Carcaixent, l’Alcúdia, Almussafes, Alzira, Sumacàrcer, Cullera, Benifaió, Antella, Corbera, Guadassuar, Llombai, Alginet, Benimodo, Albalat, la Pobla Llarga i Villanueva de Castellón.
L’Assemblea, que complix quaranta anys, s’estructura en dos seccions diferenciades: una secció miscel·lània, dividida en els apartats de fonts i metodologia, arqueologia i prehistòria, història antiga, història medieval, història moderna, història contemporània, història de l’art i geografia, i una altra secció monogràfica, que centra la seua atenció en un aspecte històric concret al llarg de les diferents èpoques, secció on ja s’han tractat monogràfics com el regadiu, l’organització del territori, torres i castells, vies de comunicació, riuades i inundacions, la casa, fires i mercats, l’expulsió dels moriscos, l’organització del treball, la música, la sanitat i, últimament, el poblament dispers, noves poblacions i urbanitzacions a la Ribera del Xúquer. Al llarg dels quaranta anys d’existència, l’Assemblea ha deixat com a llegat centenars de comunicacions recollides en diferents llibres, valuoses aportacions per a la recuperació del nostre passat i l’enriquiment del nostre patrimoni cultural.