El primer nasciment a l’aquari de València és fruit de la col·laboració entre diverses entitats i voluntaris
Es preveu que els ous dels següents nius facen eclosió en les pròximes setmanes i el naixement en les incubadores es pot seguir en temps real a través de les xarxes socials
València, 10 d’agost de 2023.
Des de la matinada del passat dissabte han començat a néixer les primeres tortugues marines a les incubadores de l’Oceanogràfic de València. Procedeixen del primer nius detectat aquesta temporada a la platja de Marineta Cassiana de Dénia, el passat 18 de juny.
D’aquests, han nascut deu dels 14 ous traslladats des de la platja de Dénia a les instal·lacions de l’Oceanogràfic. Malauradament, els quatre ous restants van resultar no ser fèrtils.
Una vegada nascudes, els veterinaris de la Fundació Oceanogràfic han mesurat i pesat els nadons, amb una mitjana de 3,9 centímetres de llarg i 13 grams de pes. Després, han estat dipositats en una gaveta amb sorra de platja i mantenits en una nacedora climatitzada i en la foscor, imitant les condicions del nius natural.
D’ací uns dies, seran traslladats a un tanc de l’Àrea de Recuperació i Conservació d’Animals (ARCA) del Mar, preparat perquè comencen a rebre l’alimentació i a practicar habilitats nadadores i de busseig, seguint la estratègia nacional per a la conservació i gestió d’aquests nous esdeveniments a les costes espanyoles.
Aquest primer nasciment a l’Oceanogràfic va ocórrer poc després de la sortida dels altres nadons del mateix nius a la platja protegida de El Saler, vigilada pels voluntaris de l’ONG Xaloc.
Dels 62 nadons que van néixer aquest dilluns passat a la platja, 55 van començar el seu viatge cap al mar i set van ser traslladades a l’ARCA del Mar de l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències com a part del projecte “Head Starting”, junt amb les deu que acabaven de néixer a les incubadores.
Per poder seguir el nasciment a les incubadores, s’ha instal·lat una càmera que permet als veterinaris i biòlegs de la Fundació Oceanogràfic controlar la sortida dels ous en temps real de manera no invasiva. Això els ajuda a intervenir en el moment precís del nasciment o si sorgeix qualsevol adversitat.
Gràcies als avantatges d’aquesta tecnologia, qualsevol persona també pot seguir el nasciment en temps real mitjançant les xarxes socials de l’Oceanogràfic de València.