La majoria són pacients mastectomizadas i un percentatge residual són dones amb mames tuberoses o mamoplastias de reducció
La consulta infermera de micropigmentació Oncològica ha atés en tres anys a dones d’entre 16 i 80 anys de tota la Comunitat Valenciana
La consulta infermera de micropigmentació Oncològica de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha reconstruït l’estructura areola-mugró a 140 pacients des de la seua creació. Al novembre de 2020, d’acord amb els registres d’activitat del servei de Cirurgia Plàstica del qual depén.
El tractament consisteix a depositar en les capes més superficials de la pell un pigment semipermanente que recrea amb efecte 3D l’estructura areola-mugró.
“La micropigmentació del complex areola-mugró vindria a ser l’última baula de la reconstrucció mamària després d’una mastectomia. Pot fer-se uns sis mesos després de l’última reconstrucció”, explica Marisa Moreda, metgessa adjunta en Cirurgia Plàstica, Reparadora i Cremats de La Fe.
El procés es desenvolupa en tres fases
El procés es desenvolupa en tres fases. En la primera visita, es valora individualment a cada pacient i es realitzen les proves d’al·lèrgia al pigment. Que és inorgànic, exempt de metall i avalat per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris.
En una segona trobada, es fan el disseny i la micropigmentació pròpiament dita. A més, la pacient rep indicacions per a fer-se a casa les cures oportunes (es tracta de cures similars als d’un tatuatge convencional).
Mes i mig després, la dona acudeix de nou a l’hospital per a revisar la cicatrització. Si fora necessari, retocar el tatuatge mamari per a conferir-li el major realisme possible. El resultat dura entre 2 i 5 anys depenent del tipus de pell de la pacient i dels cuidats posttractament.
La micropigmentació mamària està integrada en un procés d’atenció multidisciplinària que implica professionals d‘Oncologia, Radiologia, Medicina Nuclear, Ginecologia, Cirurgia Plàstica i Reconstructiva, Medicina Física i Rehabilitació, Consell Genètic, Psicologia, entre altres. A més, participa tant personal facultatiu com d’infermeria, tècnics de raigs, auxiliars, zeladors, etc.
En la majoria dels casos es tracta de pacients que han sigut mastectomizadas a causa d’un càncer de mama o a una cirurgia preventiva
En concret, la micropigmentació hospitalària proveeix de color, forma i grandària la areola i el mugró de la mama reconstruïda. “En la majoria dels casos es tracta de pacients que han sigut mastectomizadas a causa d’un càncer de mama o a una cirurgia preventiva. En la qual no s’ha pogut preservar l’estructura mugró-areola, i un percentatge residual són dones amb mames tuberoses o amb mamoplastia de reducció”, ha indicat la infermera responsable i impulsora de la consulta, Sara Almerich.
La unitat de micropigmentació presta servei a dones de totes les edats, amb pacients que van des dels 16 fins als 80 anys, encara que el gruix d’atencions es concentra en la franja de 30 a 50 anys procedents de diferents punts de la Comunitat Valenciana.
“Per a elles – afig Almerich– és molt important recuperar la imatge corporal, sobretot per la seua pròpia autoestima, perquè hi ha dones que arriben a la consulta després de molts anys de sofriment, de no mirar-se en l’espill o de sentir-se malament davant de la parella”. Alguna cosa que, la pacient Manoli Mena, ha corroborat, “la micropigmentació, per a mi, ha representat el final del procés i ha suposat poder tornar a posar-me davant de l’espill”.
Hui dia, el Consorci Hospital General de València i el departament de salut Alacant-Sant Joan d’Alacant també inclouen la micropigmentació mamària en 3D en la seua cartera de serveis.