L’UPV lidera el projecte europeu de la tuberculosi

La UPV lidera un projecte europeu pioner contra la tuberculosi

NanoBiCar: la innovadora estratègia de la UPV per combatre infeccions bacterianes

La Universitat Politècnica de València (UPV) lidera NanoBiCar, un projecte europeu amb l’objectiu de desenvolupar noves teràpies per combatre infeccions bacterianes, especialment la tuberculosi, una de les malalties més mortals del món.

Segons Ramón Martínez Máñez, investigador de l’Institut Interuniversitari de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic de la UPV, es portarà a terme una estratègia similar a l’utilitzada en algunes vacunacions recents, però que es proposa aplicar per primera vegada en malalties bacterianes.

A diferència dels antibiòtics tradicionals, que poden afectar tant bacteris nocius com beneficiosos i generar resistències, l’enfocament de NanoBiCar és molt més específic. En modular la resposta immune, aquestes noves teràpies podrien eliminar bacteris tant intracel·lulars com extracel·lulars sense danyar altres teixits del cos.

A més, aquestes teràpies podrien funcionar fins i tot en persones amb sistemes immunitaris debilitats, ampliant així el seu ús a més pacients. El projecte provarà tres tipus de mRNA encapsulat en diferents etapes de la infecció tuberculosa—latent, aguda i crònica—per comprovar-ne l’eficàcia i seguretat.