La vicepresidenta ha mantingut una reunió de treball amb l’alcaldessa de Sueca i representants de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per concretar les qüestions tècniques de l’acord
Les noves infraestructures comarcals seran un centre de recepció de xiquets i xiquetes a Llíria, i tres destinats a persones amb malalties mentals greus a Sueca, Paterna i Carcaixent
14/març/2017. La Diputació de València i la Generalitat Valenciana continuen harmonitzant les seues accions en el marc del decret de coordinació entre el Consell i les diputacions en matèria de benestar social. Per a aquest propòsit, s’ha celebrat una reunió de treball en la que han participat la vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, a més de la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Helena Ferrando, l’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit, i la regidora d’Acció Social en aquest municipi de la Ribera Baixa, Noelia Sisteró, amb el propòsit de concretar els detalls per al projecte d’execució de la tercera fase de les dues edificacions especialitzades en atenció de persones amb discapacitat intel·lectual que agrupen d’una banda, un Centre de Dia i una Residència, i, d’altra, un Taller Ocupacional. Unes actuacions per a les quals la Diputació de València aportarà una dotació pressupostària de 2.279.961,75 euros.
Maria Josep Amigó ha incidit en que «es tracta d’un projecte pel qual s’està lluitant moltíssim perquè siga una realitat en el mitjà termini». En aquest sentit, la vicepresidenta ha destacat que «des de la Diputació de València donem resposta a una reivindicació històrica i necessària per a la localitat de Sueca i la comarca de la Ribera Baixa en el seu conjunt», ha indicat. «Feia més de 20 anys que a la Comunitat Valenciana no s’executava la construcció d’un centre d’aquestes característiques. És un clamor i una necessitat bàsica que farà possible la col·laboració entre les diferents administracions valencianes», ha relatat.
En concret, el projecte per a Sueca contempla una inversió total de 2,3 milions euros, per al qual es comptarà amb el finançament de la Diputació de València. L’actuació es desenvoluparà en dos edificacions diferents. Una primera contindrà la Residència i el Centre de Dia en un edifici que ja es troba parcialment construït, destinat actualment a Taller Ocupacional. Per la qual cosa, s’escometrà la construcció dels 997,19 m2 restants, dels quals només s’han construït en fases anteriors, la fonamentació i una part del forjat sanitari, i s’habilitarà com a Residència amb 40 noves places, més dos llits de respir; i com a Centre de Dia, per a 40 usuaris, havent-se previst una reestructuració de la zona de serveis higiènics i vestidors, per habilitar un nou taller al Centre de Dia. També es procedirà a dotar les instal·lacions de cuina i de bugaderia necessàries per al seu ús.
D’altra banda, al segon dels edificis s’han modificat els serveis generals, i s’ha habilitat una sala d’usos múltiples-informàtica per a 40 usuaris. També comprèn la tercera fase la demolició de l’antic edifici destinat a taller ocupacional, i l’habilitació dels espais exteriors de la parcel·la destinats a aparcament, altres serveis, accessos, zones verdes i recreatives.
En el pressupost de 2017 aprovat per la Diputació de València, la corporació provincial destina un total de 5’6 milions d’euros a inversions socials. Amb aquests recursos es posarà en marxa un centre de recepció de menors a Llíria, i tres centres destinats a trastorns mental greus, a Sueca, Paterna i Carcaixent. En aquest sentit, la col·laboració entre administracions es produirà en tres nivells. «Els consistoris aportaran els terrenys, la Diputació invertirà en la construcció, i la Generalitat dotarà els centres de recursos per fer front a les despeses de funcionament i de personal», ha especificat la vicepresidenta de la Diputació.
Per la seua part, la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, ha assegurat que la trobada ha servit per «posar damunt de la taula l’ajuda econòmica que des de la Diputació es va a prestar al Consistori de Sueca per poder escometre aquestes infraestructures socials». Berenguer ha confessat que «constitueix una satisfacció enorme col·laborar amb les diferents administracions i poder donar una resposta a les necessitats bàsiques de la ciutadania», ha indicat.
Al respecte, l’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit, ha remarcat que aquest projecte «naix amb una vocació comarcal, pel fet d’atendre a un sector amb necessitats», ha apuntat. Tamarit ha explicat que des del Consistori «portem molt de temps treballant perquè aquest centre social siga una realitat», i ha posat l’accent en el «referent» que suposa Sueca com a municipi que «treballa per oferir serveis de qualitat en atenció social i persones amb discapacitat», ha incidit.
En última instància, la regidora d’Acció Social a l’Ajuntament de Sueca, Noelia Sisteró, ha manifestat que aquest projecte s’emmarca dintre «del mandat municipal de poder oferir serveis socials de qualitat als nostres veïns i veïnes i a la comarca de la Ribera Baixa en el seu conjunt». Al mateix temps que ha recalcat que l’execució d’aquestes actuacions «naixen de la col·laboració establerta entre administracions», ha conclòs.