La iniciativa ha sigut impulsada pel centre de salut pública d’Alzira i els departaments de salut València – La Fe i Doctor Peset
En aquesta segona edició han participat nou municipis en un recorregut circular de 5,5 km pel municipi d’Albal
Més de 550 persones han participat aquest matí en la II Trobada l’Horta Sud Camina. Una iniciativa organitzada pels departaments de salut València – La Fe i Doctor Peset. En col·laboració amb el centre de salut pública d’Alzira, per a millorar la salut de la població.
En aquesta segona edició la trobada ha transcorregut pel municipi d’Albal, des de l’institut del municipi fins al paratge de l’Ermita de Santa Ana. Un recorregut de 5,5 quilòmetres per a promoure l’activitat física entre els veïns dels municipis de l’Horta Sud. Que coincideix amb la celebració del Dia Mundial de l’Atenció Primària i la proximitat del Dia Mundial de la Salut i l’Activitat Física.
L’evidència científica confirma que “la pràctica regular d’exercici físic prevé malalties cròniques com la diabetis, l’obesitat o la hipertensió, entre altres. A més, incrementa la qualitat de vida de les persones i contribueix a la reducció de consum de fàrmacs. A millorar l’esperança de vida i a retardar la dependència en les persones majors. Per aquests motius, és tan important aquesta iniciativa” ha explicat Amparo Ródenas, infermera del departament Promoció de la Salut del centre de salut pública d’Alzira.
A la Trobada han acudit persones de huit municipis: Albal, Alcàsser, Alfafar, Benetússer, Beniparrell, Catarroja, Massanassa, Sedaví i Silla que ja formen part dels programes Camina i altres que han volgut sumar-se a aquest passeig.
Programa Camina
Amb els programes Camina i amb aquesta trobada grupal es compleixen tres objectius fonamentals: millorar l’estat físic de les persones, contribuir al benestar emocional en realitzar una activitat en companyia i aconseguir un benefici social, de cohesió i sociabilitat, de pertinença a un grup, evitant la soledat no desitjada i aconseguint un envelliment actiu.
El programa Camina és un projecte de participació comunitària on les persones participen des del principi en el disseny de rutes i la confecció del cronograma de les caminades i activitats.
Al mateix temps, contempla la prescripció d’activitat física des de les consultes de medicina, infermeria, matrona, fisioteràpia i serveis socials, on poden recomanar i prescriure aquesta activitat.
Majoritàriament estan participant dones d’entre 55 i 75 anys que realitzen passejos d’una hora de duració, una o dues vegades per setmana. Al principi es realitza un calfament, a continuació, la marxa i al final uns estiraments.
Generalment s’organitzen des dels centres de salut i solen anar acompanyats de personal sanitari del centre o de personal tècnic de l’ajuntament del municipi. Les caminades es complementen amb tallers d’alimentació i altres activitats en grup.
Els centres de salut realitzen una avaluació prèvia a l’inici del “curs” al setembre-octubre i una altra valoració de salut dels participants en finalitzar al juny, sempre que hagen assistit a almenys un total del 80% de les sessions.