13 estudiants de 5 enginyeries de la UPV s’uneixen per a intentar repetir els èxits de FSUPV, actual millor equip d’Europa en la categoria de Combustió
“Si vols alguna cosa que mai has tingut, hauràs de fer alguna cosa que mai has fet”. Sota aqueix lema, 13 estudiants d’enginyeria de la Universitat Politècnica de València (UPV) integren un nou projecte, FSUPV Driverless, nascut amb la finalitat de desenvolupar un prototip de conducció autònoma capaç d’igualar les prestacions al volant dels pilots augmentant, de manera significativa, un aspecte clau: la seguretat.
Sorgit de les entranyes de FSUPV, el nou equip pretén donar continuïtat als èxits del seu ‘progenitor’, el grup d’alumnes i alumnes especialitzats en propulsió i enginyeria aeroespacial creat en 2013 per a participar en Formula Student, la competició internacional universitària nascuda en 1980, als Estats Units, amb l’objectiu de fomentar l’excel·lència en el camp de l’enginyeria.
Davant el repte de reemplaçar la precisió d’un pilot experimentat, són necessàries solucions de maquinari excel·lent. Així, el cervell de l’automòbil serà una unitat de processament d’alt rendiment, amb GPU i CPU, per a millorar les capacitats a nivell d’intel·ligència artificial.
A través de la percepció d’una cambra estèreo i un LiDAR, el sistema identificarà els cons que defineixen la pista. Posteriorment, les dades es fusionaran, utilitzant un filtre de Kalman estés, per a precisar l’estat del vehicle. A continuació, es procedirà a localitzar el prototip en manera ESLAM i el mòdul de Path Planning concretarà la trajectòria òptima basant-se en un model dinàmic simplificat de l’automòbil.
Inicialment, FSUPV Driverless s’ha marcat objectius anuals fins a 2023. Per a aquesta primera temporada, la meta és implementar el sistema autònom en el prototip i que aquest dispose de la seguretat i consistència necessàries per a ser capaç de finalitzar tots els esdeveniments de la competició.
De cara a 2022, el repte és desenvolupar el prototip de manera que puga ser manejat, indistintament, per un pilot o pel sistema de conducció autònoma. Finalment, per a 2023, l’objectiu és aconseguir una actuació similar del prototip tant conduït autònomament com quan la performance siga realitzada per un pilot real.