El secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, ha assenyalat que el Servei Valencià d’Ocupació i Formació, Labora, impulsarà “un debat plural per a reflexionar sobre mesures com la jornada laboral reduïda que afavorisquen la lluita contra l’atur i la millora de la conciliació familiar”.
Nomdedéu s’ha expressat així després de les declaracions realitzades ahir en la Setmana de l’Economia d’Alzira, en les quals ha advocat per obrir un debat sobre mesures que propicien una millor qualitat de vida.
En aquest sentit, el responsable d’Ocupació ha anunciat que el juny vinent el Consell, a través de Labora organitzarà unes jornades a València, Alacant i Castelló precisament dirigides a obrir un debat amb la ciutadania i empreses sobre com ha de ser el futur del treball que volem per a la Comunitat Valenciana.
Les jornades, que es desenvoluparan a peu de carrer, comptaran amb processos participatius on els ciutadans podran debatre i exposar les seues opinions, interpretacions artístiques vinculades amb el futur del treball i la participació i assistència de les organitzacions socials més representatives.
“Es tracta, -ha assenyalat Enric Nomdedéu- de anar més enllà i oferir alternatives transformadores, que miren al futur, i que siguen capaços de fer front als problemes actuals de precarietat i temporalitat en l’economia valenciana”.
Per a Enric Nomdedéu, l’objectiu d’un Servei Públic d’Ocupació i Formació ha de ser també “generar debats i reflexions sobre el treball, entenent aquest com un mitjà de vida i no únicament el centre d’aquesta”. En aquest sentit, el Director General de Labora ha contextualitzat les seues declaracions d’ahir: “La intenció no és una altra que obrir provocativament un debat de fons que entenem necessari”.
Per a Enric Nomdedéu, “els problemes d’atur, precarietat, temporalitat, que són endèmics a l’economia valenciana tenen molt a veure amb elements estructurals, com el model productiu, i també amb el model de relacions laborals que tenim”.
Així mateix, segons ell, “la globalització i les noves tecnologíes han canviat les regles del joc, i fan possible que la productivitat es desvincule cada vegada més de l’ocupació. “Ara mateix, ha indicat, produïm més que abans de la crisi econòmica, però amb menys persones treballant”.
Enric Nomdedéu ha indicat que, front aquesta constatació, “diferents països i organitzacions socials han advocat per la reducció de la jornada laboral com a mecanisme de redistribució del treball i de conciliació de la vida familiar i laboral”, entre d’elles la Organització Internacional del Treball (OIT).
Així, ha detallat que és un de debat que s’està produint ara mateixa en molts països d’Europa, com Regne Unit o Alemanya, també en diferents llocs de l’Estat, com Navarra, i que en molts casos s’ha materialitzat ja en mesures concretes com la reforma de les 35 hores setmanals a França o el recent acord sectorial d’IMG Metall a Alemanya per a
reduir la jornada laboral a 28 hores setmanals.
De la mateixa manera, ha fet menció a l’informe que la Unió General de Treballadors (UGT) publicava fa uns mesos i en el que proposava la reducció progressiva de la jornada laboral fins a les 32 hores setmanals, o en la Comunitat Valenciana, l’economista i Síndic de Comptes, Vicent Cucarella, que ha plantejat també aquesta possibilitat i s’ha congratulat de l’obertura d’aquest debat.
En resum, ha assenyalat Nomdedéu, “es tracta d’entendre el treball no com una finalitat en si mateixa, si no un instrument per a viure millor, per a generar progrés, benestar i felicitat”.