Paiporta recorda com era la Pasqua dècades enrere amb una doble exposició al Museu de la Rajoleria i els carrers del poble

Amb la mostra ‘La Pasqua al carrer’ es fa un recorregut, a través de fotos antigues, en els records col·lectius de com es compartia i es gaudia de la Pasqua entre amigues, amics i família al poble

El Museu de la Rajoleria ha presentat aquest matí la doble exposició que ha programat entorn la Pasqua i que inclou una mostra fotogràfica a l’interior d’aquest espai cultural i una altra als panells ubicats en diferents carrers de Paiporta.

Aquesta exposició doble fa part de la programació ‘d’Imatges en el Record’, un espai on mostrar fotos antigues i per fer memòria sobre els nostres records i tradicions més pròximes. La mostra doble es concreta en 15 panells de gran format a peu de carrer, amb fotografies d’escenes de la Pasqua a Paiporta, i una altra, en el mateix Museu, on s’han arreplegat un total de 144 fotografies sobre aquesta mateixa temàtica.

L’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín i la vicealcaldessa i regidora de Cultura, Maribel Albalat, han visitat l’exposició del Museu, acompanyades per la regidora de Joventut i Esports, Marian Val, i la regidora de Participació Ciutadana, Esther Torrijos.

Martín ha expressat la importància “de conéixer la nostra història i les nostres arrels. Les fotografies d’aquesta exposició són una bona mostra de com es vivia i festejava la Pasqua a Paiporta, uns dies en els quals els grups d’amigues i amics aprofitaven per a gaudir també dels espais d’horta del nostre poble i de la comarca”.

En paraules d’Albalat “l’arxiu fotogràfic del Museu té un gran valor arxivístic i històric; és un valuós conjunt de documents gràfics que donen compte de les nostres tradicions i el nostre passat recent, creat i que creix gràcies a la generositat de la població paiportina”.

La Pasqua a Paiporta, com a molts d’altres pobles de la comarca i el territori, no era només una celebració religiosa, sinó que era una festa de carrer; dies de descans on la gent es reunia amb amics i amigues i anaven a aquells llocs naturals del municipi i la seua rodalia que els permetien un descans a l’aire lliure. La tradició marcava divertir-se, menjar la mona, la llonganissa de pasqua i, en el cas dels més menuts i menudes, jugar a la corda o volar el catxerulo.

Amb la mostra ‘La Pasqua al carrer’tornem a acostar-nos a les imatges d’aquells temps on l’oci i el temps lliure, vinculats a determinades festivitats i moments de l’any, estaven molt marcats per unes tradicions que a poc a poc, amb el pas del temps, es van perdent. “L’objectiu d’aquest recorregut fotogràfic pel nostre passat és precisament no oblidar-les i recuperar-les”, ha matisat Albalat.  Ambdues exposicions es poden visitar fins al pròxim 24 d’abril.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.