Pinedo celebra la tradicional Correguda de Joies durant els dies 14, 15, 16 i 17 de setembre

Estes carreres, d’interés turístic provincial, es caracteritzen perquè els genets i amazones corren sense muntura

La zona de platja de la Creu de la Conca de Pinedo acollirà durant els dies 14, 15, 16 i 17 de setembre la tradicional Correguda de Joies. Esta festa, declarada per la Generalitat d’interés turístic provincial, es una competició hípica en què els genets i les amazones recorren, al llom dels seus cavalls sense cap muntura, 700 metres de platja. “Es tracta d’una icona cultural de Pinedo, una competició esportiva històrica, que destaca pel paisatge que l’acull i per l’espectacle que protagonitzen els i les participants que es baten en duels eliminatoris per a obtindre el trofeu, ‘la joia’, que és un mocador de seda que penja d’una corona de llorer”, tal com ha recordat la regidora dels Pobles de València, Lucia Beamud

La regidora, que ha celebrat la recuperació d’estes competicions, organitzades per l’Associació Corregudes de Joies i Sant Antoni Abat de Pinedo, amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, també ha manifestat “la necessitat de protegir este patrimoni cultural, i garantir la continuïtat d’esta tradició tan important per als valencians i valencianes”.

Les corregudes de joies es duen a terme des de fa més de 140 anys durant les celebracions de la Festa Grossa de Pinedo. Estes carreres de cavalls formaven part de les festes patronals de quasi tots els pobles i pedanies de l´Horta Sud, però actualment només es continua amb la tradició a este nucli urbà de València.

En la Correguda de Joies de Pinedo, els genets recorren 700 metres al llom dels seus cavalls sense utilitzar cap mena de cadira de muntar per a aconseguir la “joia”, que antigament es regalava a la persona estimada en finalitzar la carrera. Pel que fa a les normes d’esta competició, destaca, per exemple, que es poden inscriure gratuïtament tots els genets majors de 16 anys que ho sol·liciten en termini, i que abans de començar la carrera es realitzen sobre l’arena revisions veterinàries als cavalls participants.

Els trofeus seran lliurats l’últim dia i tots els participants rebran un trofeu amb un mocador de seda com marca la tradició. El reconeixement de la Generalitat, que es va fer públic el passat mes de març, se suma a la subvenció de 25.000 euros que atorga la Regidoria de Pobles de València a esta festa, per a reforçar les jornades en què es desenvolupa la Correguda de Joies i per a donar-los la condició d’esdeveniment important de la ciutat.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.