· Josep Bort: «Aquest programa pretén reincorporar els residus derivats del polietilè i el poliestirè expandit al circuit productiu, eliminant-los com a residus sòlids urbans i disposant novament del producte com a matèria primera»
· Aquesta iniciativa participada per la Diputació de València ha estat seleccionat per la Comissió Europea, entre més de 600 propostes, per al seu finançament
08/novembre/2017. L’Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas), amb la participació de la Diputació de València i altres sis socis, ha engegat el projecte Life Recypack, un programa pilot capaç de transformar els residus dels embalatges de plàstic derivats de l’activitat comercial en equipament per als municipis de les comarques valencianes. Aquest projecte, seleccionat per part de la Comissió Europea per al seu finançament d’entre més de 600 propostes, ja ha començat a executar-se i es prolongarà al llarg dels propers 30 mesos, fins a març de 2020. El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha visitat les instal·lacions d’aquesta associació d’investigació de materials plàstics i connexos per a conèixer els detalls de tot el procés de reciclatge i reutilització.
Plàstics com el polietilè i el poliestirè expandit –conegut popularment com ‘suro blanc’– s’acostumen a retirar fent servir els contenidors de recollida domèstica, els quals no estan adaptats per acollir aquesta tipologia de residus. Aquesta actuació ocasiona, sovint, problemes mediambientals; saturació dels contenidors; abandonament del residu en la via pública; o, fins i tot, problemes de funcionament en les plantes de tractament. En conseqüència, aquests residus solen acabar contaminant-se pel contacte amb altres productes, dificultant, en eixe cas, el seu reciclatge en matèria primera de qualitat. Des de la perspectiva de l’economia circular, el programa Life Recypack pretén, precisament, posar fi a aquestes problemàtiques socials, econòmiques i ambientals i dotar d’una nova vida útil a aquesta tipologia de residus, mitjançant l’aplicació d’un tractament específic que faça possible la seua recuperació.
El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha incidit en que la posada en pràctica d’aquest projecte «contribueix a millorar la qualitat de vida de la ciutadania a partir del tractament i eliminació dels residus derivats del polietilè i el poliestirè expandit», ha indicat. «Life Recypack pretén reincorporar aquesta tipologia de residus al circuit productiu: eliminant-lo com a residu sòlid urbà, efectuant una recollida diferenciada; i, finalment, recórrer als processos tecnològics per tal de disposar novament del producte com a matèria primera». I que tot aquest procés «compte amb la implicació dels municipis perquè se’n puguen veure beneficiats», ha subratllat el diputat.
Per la seua part, Aurelio Lázaro, membre del Departament de Gestió de Projectes d’Aimplas, ha remarcat que «mitjançant l’aplicació d’un sistema específic de gestió de residus plàstics comercials és possible obtenir un gran valor afegit d’aquest tipus de residu». És per això, aquest projecte porta a terme accions pilot demostratives en un total de tres regions europees: a Pisa (Itàlia), Tiszaújváros (Hongria), a més de València. I en aquestes demarcacions es desenvolupen quatre accions pilot de gestió selectiva de residus comercials i diverses proves de reciclatge circumscrites a altres quatre estructures comercials, les quals reben un tractament específic: grans magatzems, comerç urbà, pimes i cadenes de distribució.
«Precísament, gràcies a la implicació de la Diputació de València en el projecte, dues de les quatre demostracions es porten a terme en la demarcació de València», ha apuntat Raquel Giner, membre del Departament de Gestió de Projectes d’Aimplas. En concret, una d’aquestes accions es va a desenvolupar en diversos municipis valencians, amb l’establiment d’un sistema de recollida dels residus específic per als comerços locals. A més, s’instal·laran ‘punts verds’ perquè les pimes puguen dipositar els residus i incentivar així la recollida dels plàstics.
Finançament europeu
El 19 de maig de 2017 la Unió Europea va seleccionar el projecte Life Recypack per al seu finançament, d’entre més de 600 propostes. La Comissió Europea, en el marc del programa LIFE, ha aprovat un pressupost total de 984.466 euros, sent subvencionat a fons perdut en un 57%, fins a un màxim de 566.323 euros, durant els 30 mesos d’execució del projecte.
Life Recypack ha aconseguit involucrar els principals agents interessats en la gestió de residus, tant els generadors dels residus, els responsables de la seua gestió –les entitats locals–, associacions del sector del plàstic i els instituts tecnològics interessats en la recerca de solucions per a seua valorització i la seua transformació en nous materials.
La Diputació de València, des de l’Àrea de Medi Ambient, té la responsabilitat de traslladar les millores en la gestió dels residus comercials d’origen urbà als municipis de les comarques valencianes. Per tant, la seua principal funció rau en exercir d’interlocutor entre els diferents socis del projecte i les autoritats locals, per tal d’aconseguir que les innovacions d’aquest nou model de gestió de residus puguen ser aplicades en els municipis de la demarcació de València, en el seu conjunt.