M+S Algemesí presenta una moció per a que en l’ampliació del cementeri es destine almenys el 20% a zona verda enjardinada on soterrar urnes biodegradables
El nostre cementeri, com la majoria de cementeris de l’estat, no són més que tones i tones de ciment i rajola pensats per maximitzar l’aprofitament de l’espai. Com gran part de les nostres ciutats, tenim cementeris deshumanitzats i desnaturalitzats. Les tramades i tramades de nínxols reprodueixen la nostra forma de viure dels darrers cinquanta anys: d’esquenes a la natura.
Afortunadament la consciència ecològica també ha arribat a aquest àmbit i ja són moltes les persones que desitgen que les restes dels seus familiars tinguen un final més d’acord amb els principis ecològics que tots defensem. De fet, no necessàriament hem de tenir un cementeri amb carrers i carrers de nínxols sense quasi zones verdes.
Si apostem per cementeris que tinguen grans zones verdes i enjardinades serà possible depositar en elles les restes dels nostres difunts. Reduint la construcció de nínxols, a més, estarem donant compliment al Pacte de les Alcaldies pel Clima que ens obliga a reduir les reduccions d’emissions de CO2 un 40%.
Hi ha molta gent a la que no li importaria que les seus cendres acabaren colgades en terra en una zona enjardinada i passaren a integrar-se en la natura; al capdavall som natura. La nova ampliació del cementeri, quan es faça, podria comptar amb una gran zona verda amb arbres autòctons o mediterranis, fonts, plantes, bancs…
En eixa zona verda es podrien depositar les cendres dels difunts en urnes biodegradables. Algunes urnes com la urna Geos de l’empresa alcoiana Limbo o la Urna Bios, estan dissenyades fins i tot per a poder posar-hi una llavor i permetre la generació d’un arbre o planta a partir de les cendres del finat.
No oblidem que una vegada incinerat un cadàver el soterrament de les cendres és perfectament legal i sostenible, i de fet no està sotmés a cap tipus de restricció legal o sanitària. L’únic que hem de tenir present per a tancar el cicle de la vida és que l’urna siga biodegradable.
Cal doncs que paulatinament canviem la manera en que enterrem als nostres difunts i per això hem presentat un moció al plenari per tal que en la propera ampliació que es farà en uns anys es reserve una part important del terreny -com a mínim un 20%- per a fer possible aquesta mena de “Jardí del record“.
En aquest jardí seria on els familiars podrien soterrar els seus difunts. És evident que el nombre d’urnes que es podrien soterrar en ell pot ser el que es desitge, donat que són biodegradables en pocs mesos.
Per tal de tenir record històric de les persones allí soterrades es posaria també algun monòlit, escultura o construcció integrada al paisatge on, prèvia petició dels familiars, aniria esculpint-se el nom dels difunts i la data de soterrament. Amb aquesta proposta aconseguiríem un triple objectiu.
En primer lloc donaríem compliment al desig de moltes persones de retornar a la natura, en segon lloc faríem del nostre cementeri un lloc acollidor i tranquil on recordar als nostres difunts en compte d’un lloc inhòspit, i finalment estaríem reduint, d’acord amb el Pacte de les Alcaldies, l’emissió de CO2 a l’atmosfera en reduir la construcció de nínxols i afavorir la plantació d’arbres. No cal dir que aquesta proposta no impedeix que qui vulga puga continuar enterrant als seus éssers estimats en els actuals nínxols.
Novament des de M+S ALGEMESÍ confiem en que tots els grups polítics donen suport a una proposta que és beneficiosa doblement per al medi ambient i que servirà per donar compliment al desig d’una part de la població que vol que les seus restes acaben intengrant-se d’una manera més sostenible i poètica en la natura.