L’alcaldessa, Cristina mora, ha donat la benvinguda a l’acadèmica, Inmaculada Cerdà, que ha sigut l’encarregada de presentar la mostra.
Quart de Poblet és un dels últims municipis que oferix l’oportunitat de poder veure esta exposició.
El Saló d’Actes de l’Ajuntament de Quart de Poblet acull l’exposició itinerante “Escriptos valencians de l’exili” de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), comissariada per l’acadèmic Josep Palomero i dissenyada per l’estudi Espirelius.
L’alcaldessa de Quart de Poblet, Cristina Mora, ha donat la benvinguda a l’acadèmica de l’AVL, Immaculada Cerdà, que ha sigut l’encarregada de presentar esta mostra itinerant que estarà rodant per tota la Comunitat Valenciana fins al pròxim 29 de febrer, de manera que Quart de Poblet és un dels últims llocs que ofereix l’oportunitat de poder veure esta exposició.
Mora ha assenyalat que “esta exposició conjuga dos dels grans principis que marquen la nostra acció de Govern: la defensa dels nostres senyals d’identitat, de les quals el màxim exponent és la nostra llengua. I, d’altra banda, el convenciment que, a través de la memòria fem més forta la nostra democràcia”.
La mostra està formada per dotze panells que expliquen la tragèdia que va afectar milers i milers de ciutadans que es van veure obligats a abandonar el país a la recerca d’asil per por de la repressió posterior al desenllaç de la Guerra Civil (1936-1939): el nord d’Àfrica, França, Europa del Nord, Europa de l’Est, Amèrica Llatina i la Unió Soviètica. L’exposició destaca el paper de la Casa Regional de Mèxic i la Casa Regional de París perquè els escriptors valencians pogueren mantindre la seua activitat. La llengua valenciana va ser un dels elements que la majoria d’escriptors exiliats van conservar en les publicacions en Llevant, Senyera, Mediterrani, Quaderns de l’Exili, La Nostra Revista, Pont Blau, Ressorgiment de Buenos Aires i Terra Valenciana de Montevídeo, en les quals van tindre l’oportunitat d’expressar-se en la seua llengua.
Durant la presentació, diferents persones han llegit una sèrie de poemes, entre elles el regidor de Memòria Democràtica, Fran Hidalgo. En la llista de la cinquantena d’escriptors exiliats que l’AVL recorda en l’exposició es troben Angelí Castanyer Fons, Josep Castanyer Fons, Carles Esplà, Emili Gómez Nadal, Gaetà Huguet Segarra, Juli Just Gimeno, Artur Perucho Badia, Francesc Puig Espert, Max Aub Mohrenwitz, Juan Chabás i Juan Gil-Albert, entre altres. Entre els títols que es mostren es troben El País Valencià i els altres y Diaris i records, d’Emili Gómez Nadal; Miratge, d’Angelí Castanyer; Hortolans, de Francesc Puig Espert; La gallina ciega, de Max Aub; Valentín, de Juan Gil-Albert, i Zarabanda franquista, d’Òscar Esplà Rizo.