La tradició més antiga del poble compleix 299 anys amb multitud d’actes programats
L’Orquestra Montecarlo posarà el divendres el fermall d’or
Quart de Poblet celebra La Passejà de San Onofre amb més il·lusió que mai després de dos anys en què només s’han pogut realitzar actes simbòlics a causa de la pandèmia. En 2020, l’any en què va irrompre la covid, es va recórrer a una Passejà Virtual que es dinfundió per la Xarxa, mentre que en 2021, l’Associació Amics de la Passejà i representants municipals van realitzar una roda de foc a les portes de l’ermita de San Onofre per a mantindre viva la tradició. També es va mantindre el tret dels focs artificials i el tradicional concurs de dibuix i de redacció entre l’alumnat del municipi.
Enguany, xiquets i majors tenen tot preparat per a una edició històrica, ja que falta molt poc perquè es complisquen tres segles d’aquesta tradició segons la qual, de San Onofre, patró de Quart de Poblet, va escoltar les súpliques del seu poble i va acabar amb la sequera la nit d’un 9 de juny de 1723. Els cultius es van salvar i, de manera espontània, els veïns i veïnes van pujar a l’Ermita i van passejar al sant acompanyant-lo de foc, música i alegria.
Des de llavors, i de manera ininterrompuda, s’ha mantingut visca la llegenda i el passeig es va convertir en La Passejà. És una festa singular de la Comunitat Valenciana que rep gran quantitat de visitants, per la qual cosa des de l’Ajuntament i des de les associació Amics de la Passejà s’espera poder arribar a la declaració Festa d’Interés Turístic Autonòmic, ja que, en 2018 ja va ser reconeguda com a Festa d’Interés Turístic Provincial.
El moment més important és el 9 de juny a les 22.30, hora en la qual Els Amics de la Passejà trauen al Sant de l’Ermita que porta el seu nom. Des d’allí el passegen fins a la rotonda de l’Aigua on es fan dues “rodas de foc”, una en la qual xiquets i xiquetes són els encarregats de subjectar les tenalles d’on salen disparats els coets, i una altra en la qual són els adults els qui prenen el relleu. Al seu pas per l’Ajuntament es dispara un espectacular castell previ a l’entrada de foc en la Plaça de l’Església on l’Associació Amics de la Passejà convidaran al poble a orxata, refrescos i rosquilletas.
L’endemà, divendres, el Sant realitzarà el camí invers. A les 11.00 el traslladaran des de la Parròquia de la Puríssima Concepció, on ha passat la nit, fins a l’Ermita on s’oficiarà una missa. A les 13.00 torna el foc a través de la tradicional mascletá.
A les set i mitja de la tard L’Agrupació Musical l’Amistat interpretarà el seu Concert Extraordinari en honor al Patró de Quart de Poblet.
El divendres a la nit ix per última vegada de l’Ermita camine a la Parròquia, on romandrà fins al divendres 17 de juny, data en la qual es realitzarà la Pujà infantil, en la qual són els xiquets i xiquetes del municipi els qui el retornaran a la seua Ermita.
L’Orquestra Montecarlo serà la que pose el fermall d’or a uns dies molt esperats per la ciutadania, i actuarà el divendres 10, a l’esplanada que hi ha al costat de la Biblioteca.
Durant els dies previs i posteriors a la Passejà el poble ja fa olor de pólvora i festa i són moltes les activitats organitzades.
No obstant això, durant tot l’any s’organitzen excursions, conferències i reunions. Una de les iniciatives empreses per a aprendre la història de Quart de Poblet i promocionar La Passejà que més èxit han tingut ha sigut la de dissenyar un videojoc gratuït i atractiu per a les noves generacions. És un joc fascinant per a tots els públics que trasllada al jugador al poble tal i com era fa cent anys. Una recreació fidedigna realitzada gràcies a les fotografies cedides per veïns i veïnes, la majoria d’elles catalogades en el Museu Virtual de la localitat.
Uns carrers, places i monuments que el videojoc permet recórrer de manera ràpida i fàcil amb visió 360é de l’entorn. Tot el poble s’ha modelat en tres dimensions amb l’última tecnologia en disseny i tècniques fotogramètriques. Els detalls estan tan cuidats que fins a les rajoles són tal com eren en el segle passat.
La ciutadania pot descobrir i recordar llocs que ja han desparecido com el Palau del Marqués de Tremolar o l’antic edifici de l’Ajuntament. També podrà gaudir de l’Ermita de San Onofre o de l’estació de ferrocarril. I, com no, visitar la Fàbrica Refracta, que és l’actual Biblioteca Municipal, i circular per l’antiga carretera Madrid-València a l’altura de Villahermosa.
A l’extraterrestre li agrada tant de Sant Onofre i La Passeja que li ho vol porta al seu planeta…l’aconseguirà? Juga i ho sabràs.
El videojoc es pot descarregar de manera gratuïta en el següent enllaç: https://drive.google.com/file/d/1ocxlrqqndfpmgkmvauiteo-gewrs18be/view .
També s’han realitzat dos documentals en els quals s’explica l’origen i l’evolució d’aquesta tradició. Un d’ells està destinat al públic adult i un altre per al públic infantil.
Així mateix, l’Ajuntament de Quart de Poblet va restaurar el camina i la imatge de San Onofre que daten de 1941 i són una rèplica dels originals del segle XVII, destruït durant la Guerra Civil.
Tots dos elements presentaven corcó, clivelles i la pintura estava molt deteriorada. La intervenció va consistir a netejar, desinsectar, consolidar i realitzar la reintegració volumètrica i cromàtica de l’escultura de Rafael Pérez Contel. També es van substituir elements que s’havien trencat o desaparegut, com la pota d’un dels lleons.El consistori va invertir més de 12.000 euros en la restauració del conjunt.
Després d’aquests 299 anys, la festa es caracteritza per ser la que uneix troncalment a tot el veïnat, sent un punt de confluència d’història, tradició, valors, rituals i cultura, una festa que abraça als cuarteros i quarteres, la que més ens identifica i diferència com a poble, per ser tan antiga, única, col·lectiva i especial.
Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià