La Casa de Cultura acollirà des del dijous 17 de desembre i fins al 13 de gener una mostra dels dos anys de treball d’aquesta iniciativa museística
El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)
L’Ajuntament de Quart de Poblet presentarà oficialment el projecte del Museu Virtual amb l’exposició “El patrimoni d’un poble”, en la qual es mostren els quasi dos anys de treball de recollida, catalogació i restauració de peces. Aquesta iniciativa museística podrà visitar-se des del 17 de desembre fins al 13 de gener a la Casa de Cultura.
La ciutadania tindrà l’oportunitat de conéixer de primera mà el museu, la seua evolució i la col·lecció etnològica municipal, fruit en la seua majoria de les donacions fetes per veïns, veïnes i associacions locals.
L’exposició ‘El patrimoni d’un poble’ està formada per una xicoteta part de l’ampli catàleg que es podrà veure en 2021 en el portal web accessible i inclusiu del Museu Virtual de Quart de Poblet (museuquartdepoblet.org) i en el qual es continua treballant per a preparar el seu llançament.
El projecte museològic, coordinat des de la regidoria de Cultura, Patrimoni i Memòria, comprén la restauració, l’inventari, la digitalització i la catalogació de més de 1.800 objectes del Fons de Patrimoni Local i al voltant de 4.000 fotografies procedents del Fons Fotogràfic Municipal. Tot aquest treball, dut a terme per un equip tècnic especialitzat en patrimoni cultural, també s’explicarà en l’exposició.
La singularitat d’aquesta col·lecció representa el pas de la cultura tradicional, des de mitjan segle XIX, a la Modernitat, reflectint la idiosincràsia que la segona meitat del segle XX va tindre en l’estat espanyol i en la pròpia història del municipi.
Tindre accés a aquest patrimoni etnològic no hauria sigut possible sense la participació ciutadana, ja que al llarg dels anys s’han donat al Consistori xicotetes col·leccions familiars i d’associacions que recopilen la tradició, la cultura, la identitat i la memòria col·lectiva de Quart de Poblet com a poble.
El projecte també és fruit de la transversalitat i la sinergia entre les àrees municipals i les institucions, ja que s’emmarca en els projectes EDUSI d’aquesta localitat i està cofinançat al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), a través del Programa Operatiu Plurirregional d’Espanya (POPE) 2014-2020 en el marc de l’Estratègia de Desenvolupament Urbana Sostenible (EDUSI) municipal.
A més d’una part de la col·lecció, l’exposició “El patrimoni d’un poble” mostrarà les claus del projecte, la metodologia de treball i el sistema de gestió de codi obert Dèdal, utilitzat per a donar a conéixer i compartir amb la ciutadania la col·lecció etnològica municipal. Aquesta última característica resulta essencial en el museu, que es concep com un gran repte tecnològic i innovador, ja que no existeixen molts referents de museus constituïts íntegrament en la xarxa.
La memòria i la identitat són les claus d’aquesta iniciativa posada en marxa per l’Ajuntament, que en aquest última fase es continua fonamentant en la investigació i la participació ciutadana. D’aquesta manera, a través de les xarxes socials del museu (@museuQdP), en funcionament des del setembre passat, se sol·licita la col·laboració de la ciutadania per a augmentar i ampliar la informació sobre diferents objectes i imatges del catàleg, una peces que es comparteixen en Facebook i Instagram sota la iniciativa #RecordaQdP.