Amb aquesta eina, el pacient comunica la seua arribada al centre i rep informació sobre la seua cita, l’hora i la sala d’espera a la qual ha d’acudir.
L’objectiu és que a finals de 2025 estiga implantada en la gran majoria de centres de salut, centres d’especialitats i hospitals, i posteriorment s’estendrà a la totalitat del sistema.
Sanitat ha invertit 10,8 milions d’euros per a l’adquisició i posada en funcionament d’aquesta eina digital.
La Conselleria de Sanitat ha instal·lat un sistema digital de gestió de torns en 185 centres sanitaris de la Comunitat Valenciana, una eina destinada a agilitzar i organitzar el circuit assistencial des de l’arribada del pacient fins que és atés a la consulta.
Per províncies, ja compten amb aquest sistema digital:
- 55 centres a Alacant
- 35 centres a Castelló
- 95 centres a València
Segons Bernardo Valdivieso, secretari autonòmic de Planificació, Informació i Transformació Digital de la Conselleria de Sanitat, “es tracta d’un nou sistema digital que permet optimitzar el flux de pacients que assisteixen als centres de salut i organitzar l’itinerari assistencial que han de seguir. D’aquesta manera, s’aconsegueix una millor organització de l’activitat diària en els centres, cosa que beneficia tant els pacients com els professionals”.
Com funciona el sistema?
El pacient amb cita presencial ha de:
- Registrar la seua arribada al centre sanitari introduint el SIP o el NIF en un quiosc digital ubicat principalment en el vestíbul.
- Obté un tiquet amb un codi de set dígits, la informació de la cita, l’hora, el servei assistencial, el lloc de la consulta (planta i edifici) i la sala d’espera.
- Ser avisat del seu torn a través de les pantalles instal·lades en les sales d’espera, que mostraran el codi obtingut.
“Aquest sistema digitalitzat permet controlar els temps d’espera de cada pacient i alleujar la càrrega administrativa als professionals del centre, cosa que repercuteix positivament en la millora de l’atenció que reben els usuaris del centre”, ha assenyalat Valdivieso.
A més, el pacient pot sol·licitar un justificant d’assistència en el mateix quiosc digital després de finalitzar la consulta.
Implantació progressiva
La implantació del sistema s’està duent a terme de manera progressiva, amb l’objectiu que:
- A finals de 2025, la majoria de centres de salut, centres d’especialitats i hospitals compten amb aquest sistema.
- Posteriorment, s’estenga a la totalitat dels centres assistencials del Sistema Valencià de Salut.
Per a això, la Conselleria de Sanitat ha destinat una inversió de 10,8 milions d’euros. Aquesta actuació s’emmarca dins de l’Estratègia de Salut Digital, dissenyada per a dotar el sistema sanitari de recursos tecnològics que afavorisquen una atenció sanitària de qualitat i orientada a l’excel·lència.