Gómez destaca que esta mesura es pren gràcies al fet que València disposa d’una de les regulacions més estrictes per a controlar el fenomen
El Servei de Disciplina Urbanística de la Regidoria de Desenvolupament i Renovació Urbana que dirigeix la vicealcaldessa, Sandra Gómez, ha ordenat esta setmana el cessament d’activitat de cinc apartaments turístics que, malgrat estar inscrits en el registre d’activitats de la Generalitat Valenciana, no disposaven de la llicència de compatibilitat urbanística que exigeix l’Ajuntament de València perquè puga dur-se a terme esta activitat.
Gómez ha posat en valor que València disposa d’una de les regulacions més estrictes per a poder controlar este fenomen que, ha recordat, és fonamentalment urbà. En este sentit, ha precisat que “cap habitatge turístic pot quedar al marge de les normes urbanístiques que determina el Pla General d’Ordenació Urbana”. Actualment, el PGOU assenyala que només s’admeten habitatges turístics en plantes que se situen per davall dels usos residencials i, a més, que no siguen confrontants amb habitatges. “Esta mateixa setmana hem decretat el tancament d’altres cinc apartaments turístics il·legals que estaven operant a la nostra ciutat sense l’informe de compatibilitat urbanística. La ciutat de València és un exemple per tindre una normativa de les més estrictes i rigoroses a l’hora de poder operar amb aquesta mena d’allotjaments turístics”, ha destacat la vicealcaldessa.
A més, s’han establit límits a Ciutat Vella on el Pla Especial de Protecció estableix com a zona de prioritat residencial tots els barris del districte, amb l’excepció de Sant Francesc. Igualment, el Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar, que està a punt d’aprovar-se, fixa, a més dels criteris del PGOU, una restricció addicional que estableix un màxim del 10% per illa en tot el barri.
També es va signar un conveni amb la Generalitat perquè la Policia Local poguera col·laborar en la inspecció d’apartaments i procedir al cessament d’activitat i restauració de la legalitat. De fet, les resolucions aprovades pel Servei de Disciplina Urbanística responen a l’actuació d’inspecció de la Policia Local que constaten que no disposen de les llicències de compatibilitat o que s’estan comercialitzant en les webs especialitzades.
“Apostem per donar una oferta que siga de qualitat i que complisca amb les estrictes directrius de seguretat i qualitat que volem donar als nostres visitants. Per això hem sigut reconeguts a nivell internacional com una ciutat que hui és capital del turisme intel·ligent. I en part és perquè també apostem per un model turístic sostenible i que siga respectuós i estiga integrat amb els nostres barris. Precisament, este model d’apartaments turístics il·legals, dispersos, que conviuen en edificis residencials va en contra de tot això. Per això, estem sent molt estrictes a través del Servei d’Inspecció a l’hora d’inspeccionar i clausurar este tipus d’allotjaments”, ha manifestat Gómez, qui ha indicat que els cinc allotjaments turístics clausurats es trobaven en diferents barris de la nostra ciutat com el Grau, en El Cabanyal, en Quatre Carreres o Ciutat Vella. “Des de l’Ajuntament de València estem propiciant un model que siga sostenible, integrat i respectuós amb la ciutadania, els veïns i les veïnes, però que també done qualitat i seguretat als nostres visitants”, ha conclòs.