València és finalista a Capital Europea de la Innovació 2022

L’alcalde destaca que “València és verda i també innovadora; són els dos elements claus del nostre model de ciutat”

Un dia després de ser proclamada Capital Verda Europea 2024, València es convertix en finalista per distingir-se com a Capital Europea de la Innovació 2022. El pròxim 7 de desembre es coneixerà a Brussel·les si la ciutat s’ha alçat amb el guardó, pel qual competix amb Aix-Marseille-Provence Métropole (França) i Espoo (Finlàndia). La guanyadora rebrà un premi d’un milió d’euros; les classificades en segon i tercer lloc, de 100.000 euros cadascuna. L’alcalde, Joan Ribó, ha destacat “l’aposta per la innovació, la tecnologia, la digitalització i la sostenibilitat per a desenvolupar un model econòmic que genera ocupació de qualitat”.
 

L’alcalde ha expressat que “València és una ciutat verda i també una ciutat innovadora. Són els dos referents claus del nostre model de ciutat. Som la ciutat amb el major creixement del nombre de start ups i moltes d’elles fundades per dones”.

Per la seua part, el regidor d’Innovació, Carlos Galiana, ha manifestat que “repetim final, dos anys després. Si en el 2020 va ser per la nostra estratègia d’innovació Missions València 2030, enguany ha sigut amb una candidatura de ciutat”. L’edil ha assenyalat que “València té com a bandera la innovació i ser seleccionats com una de les tres ciutats més innovadores d’Europa és una mostra d’això”. En eixe sentit, ha indicat que “volem que la ciutadania valenciana siga conscient de la nostra manera d’innovar col·lectivament, generació darrere generació, que pot portar-nos a ser Capital Europea de la Innovació”.

València ha estat seleccionada este matí com una de les tres ciutats finalistes als premis Capital Europea de la Innovació (iCapital Awards) 2022. Després d’un procés de selecció amb sis ciutats semifinalistes, un jurat d’experts independents ha determinat que les finalistes són Aix-Marseille-Provence Métropole (França), Espoo (Finlàndia) i València (Espanya).

Amb el suport del Consell Europeu d’Innovació en el marc de “Horizon Europe”, el premi reconeix el paper que exercixen les ciutats en la configuració de l’ecosistema d’innovació local i la promoció de la innovació revolucionària.

El Servici d’Innovació de l’Ajuntament de València, junt amb un equip transversal format pel centre d’innovació Las Naves, la fundació València Activa i l’Oficina Ciutat Intel·ligent, va presentar el mes de juny passat la seua candidatura a estos premis.

València té la singularitat que ha presentat una candidatura de ciutat, en la qual es destaca el paper de tot l’ecosistema de la innovació de les cinc hèlices: sector públic, sector privat, acadèmia, societat civil i els mitjans de comunicació.

Segons la comissionada d’Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, “cada any, la UE reconeix aquelles ciutats que sobreïxen en la construcció dels seus ecosistemes d’innovació per a transformar positivament la vida de les persones i fomentar la innovació revolucionària. Tinc moltes ganes de premiar els guanyadors d’enguany el 7 de desembre en la Cimera del Consell Europeu d’Innovació”.

Què passa després?

Es premiarà un guanyador i dos finalistes en cada categoria de premis. S’anunciaran en la Cimera EIC el 7 de desembre de 2022 a Brussel·les. A més del reconeixement, el guanyador de la categoria Capital Europea de la Innovació rebrà un premi d’un milió d’euros, mentre que els dos finalistes en rebran 100.000 euros cadascun.

Tots els finalistes seran convidats a unir-se al grup de treball del Fòrum EIC en la xarxa EIC Prizes Alumni composta per finalistes d’edicions anteriors dels guardons.

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Este model de governança conjumina tot l’ecosistema d’innovació sense excloure ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tot Europa s’aconseguixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les cent ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió de ciutats intel·ligents i climàticament neutres.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.