València inicia l’exposició pública del Pla Especial de Sant Miquel dels Reis que realça el valor patrimonial i històric de l’edifici

València inicia l’exposició pública del Pla Especial de Sant Miquel dels Reis que realça el valor patrimonial i històric de l’edifici

El nou Pla preveu la construcció de 575 vivendes, de les quals 100 seran de Protecció Pública (VPP), amb una edificabilitat de 10.233 metres quadrats de sostre.

Les edificacions es dissenyen als extrems del Pla per a permetre la continuïtat de l’horta, generant més espais lliures i enjardinats.

A més, es modifica la circulació per a evitar que els vehicles passen per davant de l’entrada del monestir.

L’Ajuntament de València aprovarà en la pròxima Comissió d’Urbanisme l’inici de l’exposició pública del Pla Especial de Sant Miquel dels Reis, un projecte que combina la revaloració del patrimoni històric amb el desenvolupament urbanístic sostenible.

Segons el regidor d’Urbanisme, Juan Giner, el Pla estarà en exposició pública durant 45 dies per a recollir les propostes de la ciutadania. “Volem millorar la protecció d’un dels edificis més emblemàtics de la nostra ciutat”, ha explicat.

Una ordenació pensada per a revalorar el patrimoni i millorar l’entorn
El projecte proposa:

  • Eliminar la circulació de vehicles davant del monestir.
  • Crear un entorn obert amb noves zones enjardinades, millorant la connexió amb l’horta.
  • Construir vivendes de protecció pública (VPP) per a abordar les necessitats habitacionals.

El Pla afecta una àrea de 136.136 metres quadrats. Dels 64.264 metres quadrats de sostre edificable previstos:

  • El 16% es destinarà a 100 vivendes de protecció pública.
  • El 74% permetrà construir 475 vivendes de renda lliure.
  • El 10% serà per a ús terciari comercial.

Les construccions es concentraran als extrems, minimitzant l’impacte sobre l’horta i millorant la visibilitat i presència del monestir com a monument històric.

Protecció del patrimoni cultural i històric
El Pla inclou un règim de protecció per al Monestir de Sant Miquel dels Reis, coherent amb la seua declaració com a Bé d’Interés Cultural (BIC). També es preservaran i es posaran en valor:

  • L’Alqueria de Tota.
  • El conjunt de l’Alqueria d’Albors i el molí de Sant Llorenç.
  • La Séquia de Rascanya, protegida des de 2018.

Aquestes mesures segueixen el Pla d’Acció Territorial (PAT) de l’Horta, garantint la conservació del patrimoni cultural i el seu entorn.

Un edifici amb història
El Monestir de Sant Miquel dels Reis, exponent del Renaixement valencià, és un testimoni viu de la història de València. Des del segle XI fins a la Guerra Civil, ha sigut escenari de moments claus, com la seua funció com a presó durant el conflicte.

Després de la seua restauració en 1996, és la seu de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu, mantenint viu el seu valor cultural i històric. Aquest edifici fou declarat Monument Històric Artístic Nacional en 1981 i Bé d’Interés Cultural en 2008.

Amb aquest Pla Especial, l’Ajuntament busca preservar aquest llegat, integrant-lo en un entorn urbà modern, sostenible i connectat amb l’horta.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.