València ret homenatge a Blasco Ibáñez en el 94 aniversari de la seua defunció

El Cementeri General de València ha sigut hui l’escenari de l’homenatge que l’Ajuntament de València li ha fet a l’escriptor Vicente Blasco Ibáñez amb motiu del 94 aniversari de la seua mort “perquè –tal com ha manifestat la regidora Gloria Tello- malgrat el pas del temps, el valor del seu llegat justifica àmpliament este tipus d’actes en memòria de l’home que va unir la seua popularitat universal, al nom de la seua ciutat natal”.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello, i el regidor de Cementeris i Servicis Funeraris, Alejandro Ramon, han participat hui en este homenatge, en el qual també s’han donat cita amics, amigues i entitats blasquistes.

“Tant en vida, com després de la seua mort, el poble valencià li va demostrar contínuament el seu afecte ‘al mestre’, i molts, un culte idolàtric”, ha assegurat l’edil en recordar que això és el que diu la història, representada en l’exposició organitzada en el marc de la setmana d’homenatges de València al novel·lista, el maig de 1921, i que encara es pot visitar a la Sala Municipal d’Exposicions del nostre Ajuntament.

“Això és també, el què ens recorden les hemeroteques, on es registra la profunda commoció que va causar la seua mort”, ha continuat l’edil, qui ha invitat a imaginar “l’ambient que es respirà València el dia en què Blasco va ser soterrat en Menton”. “Els comerços van tancar a l’hora en què a centenars de quilòmetres tenia lloc el sepeli; enfront de l’edifici de l’editorial Prometeo, s’amuntegaven milers de persones amb flors i rams, ansioses d’expressar el seu duel estampant una signatura en el llibre de condolences”, ha detallat.

Gloria Tello també s’ha fet ressò de les dues-centes mil signatures que es van recollir llavors; “i moltes més serien les persones que, cinc anys després, el 1933, van tornar a ocupar els carrers de la ciutat, per a rebre les restes mortals de l’escriptor”. I ha indicat que “davant estes evidències, que formen part de la nostra memòria, l’Ajuntament se sent obligat i compromés, amb la tasca de difondre i perpetuar una herència, que posseeix una naturalesa identitària”.

“En esta línia estem treballant, des de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals, amb iniciatives com la del trasllat definitiu del magnífic cenotafi, esculpit per Mariano Benlliure i que anava a formar part del mausoleu, on reposarien per sempre les restes de don Vicente”, ha continuat la regidora.

“Ara, els visitants ja poden admirar l’espectacular obra de Benlliure, un escultor que també va fer sempre gal·la de la seua valenciania i de la seua íntima amistat amb Blasco, i del qual, precisament enguany, es compleixen 75 anys de la seua mort”, ha conclòs Gloria Tello, qui “orgullosa de donar suport a les iniciatives que permeten divulgar la riquesa de les seues obres i la modernitat d’uns artistes, que van tindre a València el seu bressol i el seu destí final, després d’haver aconseguit els cims de l’èxit”, ha agraït “el treball de les entitats blasquists i de les persones investigadores que han permés que, tants anys després, la ciutat de València continue recordant i tenint molt present, a un dels seus valencians més universals”.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.