El Museu Comarcal de l’Horta Sud continua immers en el projecte de recuperació de fotografies afectades per la DANA, un projecte en què dedica totes les seves instal·lacions durant els propers mesos.
Recentment, el museu ha rebut la col·laboració de voluntaris d’Europa, incloent estudiants i professionals de diverses ciutats, que ajuden en tasques d’assecat i neteja de les fotografies afectades pel desastre natural.
Un projecte col·laboratiu de gran abast
Aquest projecte va ser impulsat per l’àrea de Patrimoni de la Universitat de València, amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de València, les universitats públiques valencianes, l’Etno, ICOM, el Grup Espanyol de Conservació, el Museu d’Història Natural, la Mancomunitat de l’Horta Sud i el Museu Comarcal. A més del Museu Comarcal, es van obrir laboratoris de campanya en altres municipis com Alfafar, Utiel i Algemesí per a tractar les imatges afectades.
Voluntariat que arriba des de diverses parts d’Europa
Coincidint amb les vacances de Nadal, s’ha llançat una campanya de captació de voluntariat, amb una resposta positiva des de Madrid, Galícia, Canàries, així com de Portugal i Holanda. Part d’aquest voluntariat ha estat allotjat en instal·lacions cedides per l’Ajuntament de Manises i ha acudit a treballar en el Museu Comarcal de Torrent, que és dirigit per Clara Pérez.
El valor emocional de les fotografies
Un dels voluntaris, Marcos Alonso de Celada, estudiant de Conservació i Restauració a la Universitat de La Laguna (Tenerife), destaca l’emoció que provoca la restauració d’aquestes fotografies. “Hem conegut persones a les quals les fotos són l’única cosa que els queda, sobretot a les persones majors. Quan vas mirant cada foto, és com si entres en la seva vida”, comenta Alonso.
Una altra voluntària, Lucía Chantada, també estudiant de Conservació i Restauració a La Laguna, reflexiona sobre l’important valor emocional de les imatges. “Els records de tota una vida són molt importants”, afirma, i afegeix que el que més l’ha impactat és “la pena amb la qual la gent acudeix a portar aquestes imatges”.
Col·laboració internacional
Milene Trinchade, una conservadora de fotografies de Rotterdam (Holanda), que es trobava a Aldaia amb la seva família, també ha participat en el projecte. Després d’analitzar la situació, Trinchade expressa la necessitat de recuperar aquestes imatges. “Aquest projecte era absolutament necessari. Si hi ha alguna cosa que ens agrada, és tornar a mirar les fotografies antigues i reviure els nostres records. Aquest projecte pot ser una petita ajuda en la immensitat de la catàstrofe”, valora.
Procés de recuperació de les imatges
Les fotografies afectades s’assequen amb molta cura cada dia al pati del museu o en les andanes de l’edifici, mentre que a la sala d’exposicions subterrània s’han instal·lat deshumidificadors per accelerar el procés d’assecat i congeladors per frenar la deterioració de les imatges causada per l’aigua. Aquest procés és clau per a la recuperació de les fotografies, que són testimonis vitals dels records de les famílies afectades per la DANA.