El president ha participat en Fitur en la presentació de la iniciativa ‘Comunitat de l’Esport’, que impulsa el turisme esportiu per a desenvolupar una oferta “desestacionalizada, descentralitzada i sostenible”
El projecte s’ha desenvolupat conjuntament amb la Fundació Trinidad Alfonso
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que la marca Comunitat de l’Esport potenciarà la capacitat de la Comunitat Valenciana per a atraure esdeveniments esportius internacionals.
Així ho ha assenyalat el titular del Consell en la fira de Fitur, durant la presentació de la iniciativa, que impulsa la Generalitat juntament amb la Fundació Trinidad Alfonso.
En l’acte, al qual ha assistit també el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, el president ha explicat que el projecte donat a conéixer “aglutinarà tota l’estratègia valenciana de turisme esportiu”, atraurà campionats, proves, concentracions i esdeveniments esportius, i ho farà “de manera coordinada i sota un mateix paraigua”.
La Comunitat de l’Esport pretendre atraure turisme esportiu, tant resident com internacional, fomentar “una identitat esportiva comuna” i promoure en els esportistes valencians “l’orgull de pertinença a la Comunitat Valenciana”.
Sobre el model a impulsar, el cap de l’Executiu valencià ha defensat la seua ètica i sostenibilitat, basat en un producte diferenciat, de qualitat i que produeix “creixements turístics més sostenibles, corresponsables i conseqüents amb les expectatives socials i ciutadanes”.
A més, el president ha destacat que la Comunitat Valenciana és el territori “on més esport es practica en els centres escolars” i ha defensat la idoneïtat per a la pràctica esportiva del territori, tant per la seua varietat geogràfica com pels seus quilòmetres de litoral.
Així mateix, ha explicat que “s’ha avançat molt en la tecnificació dels esportistes”, i que la Comunitat Valenciana posseeix “la capacitat d’atraure esdeveniments esportius internacionals”.
Com a exemple, ha recordat que la Marató València 2018 va generar “més de 186.000 pernoctacions i una despesa turística de 1,7 milions a la ciutat”, segons dades recollides en l’informe de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE).
D’altra banda, ha advocat per donar impuls al turisme esportiu per a desenvolupar una oferta “que permeta la desestacionalització i la descentralització dels fluxos turístics” que, per tant, “afavorisca la sostenibilitat”.
El projecte, a més de visibilitzar a les competicions i esportistes, donarà suport a federacions i seleccions autonòmiques i tractarà d’aglutinar i ordenar sota el mateix paraigua tot l’esport que es practica en la Comunitat Valenciana.
Per part seua, el conseller d’Esport, Vicent Marzà ha destacat que amb ‘Comunitat de l’Esport’ es pretén que “la nostra terra siga també referent i atractiu turístic per a les persones que ens visiten per les diferents cites esportives internacionals que estem organitzant, així com per ser un espai de referència per a la formació d’esportistes i una Comunitat que es caracteritza pel foment de l’esport base i l’activitat física”.
Elena Tejedor, directora de la Fundació Trinidad Alfonso, ha afegit que amb el projecte ‘Comunitat de l’Esport’ es pretén “aprofitar l’aparador que és FITUR per a presentar a la Comunitat Valenciana com un territori capaç d’atraure esdeveniments esportius de tota mena. La nostra experiència amb la Marató València Trinidad Alfonso ens ha ensenyat que els esdeveniments esportius són una magnifica oportunitat per a donar a conéixer el nostre territori i presentar una imágen molt positiva cap a l’exterior”.
Turisme en augment
“El turisme esportiu s’ha convertit en un element cada vegada més important de l’oferta turística d’un territori”, ha assenyalat Puig, que ha recordat que en 2018 més de 412.000 turistes van visitar la Comunitat Valenciana amb el motiu esportiu com a interés principal.
A més, el president ha destacat que aquesta xifra suposa un augment de l’11% respecte a l’any anterior, i que “la demanda estrangera acumula dos anys d’increments per damunt del 30%.
Cal destacar que en 2018 van viatjar al conjunt d’Espanya 1,47 milions de turistes estrangers per motius esportius. La Comunitat Valenciana ocupa la tercera posició autonòmica, amb una quota del 11,7%, després de Balears i Catalunya.
Quant al turista resident en el territori nacional, es van produir en 2018 3’5 milions de desplaçaments, i la Comunitat Valenciana va ocupar la cinquena posició, amb una quota del 6,9%.
En la Comunitat Valenciana, el turista resident esportiu roman una mitjana de 2,3 dies, gasta 74,7 euros, procedeix en un 52% dels casos del propi territori valencià i té com a primera destinació la província de València. El turista estranger, per part seua, roman 5,7 dies i gasta una mitjana de 153,2 euros, amb Alacant com a principal destinació.