Xirivella implanta el contenidor marró per a residus orgànics

L’Ajuntament de Xirivella ha iniciat la implantació de 250 contenidors marrons destinats a residus orgànics. La distribució dels contenidors es realitzarà per zones i estarà culminada en tot el municipi abans de cap d’any. El procés s’acompanya d’una estratègia informativa i el repartiment de milers de cistelles per a facilitar a la població la separació domèstica del bioresidu. Durant les pròximes setmanes s’executaran diverses accions de conscienciació en punts estratègics de la localitat, amb taules itinerants i educadors ambientals, dirigides tant a particulars com a mitjans i grans productors de residus. La campanya divulgativa abasta tots els àmbits socials: col·legis, hostaleria, visites porta a porta, accions a peu de carrer, coreografies, etc.

Carta de l’alcalde

En uns dies, coincidint amb l’increment del consum associat el Nadal, els 13.000 llars de Xirivella rebran una carta de l’alcalde Michel Montaner. En la missiva, el primer edil explica amb detall els usos del nou contenidor: “Depositarem en el contenidor marró les sobres i les restes d’aliments que no consumirem i que tirem diàriament al fem mesclats amb altres residus. Les peladuras de fruita i verdura, les corfes d’ou, restes de carn o peix, rosegons de pa, sobrants de café o infusions, residus de flors i plantes, etc. Tota la matèria orgànica, de tipus animal o vegetal, haurà de depositar-se en el nou contenidor.”

La separació de residus comença a casa

L’èxit del contenidor marró depén de la suma d’actituds individuals. Fins ara, la població de Xirivella reciclava el vidre, els envasos, les llandes, el paper, el cartó i molts altres objectes en els contenidors destinats a cada fi. I depositava en el poal del fem la resta de residus domèstics. Amb l’arribada del nou contenidor hauran de separar-se les sobres d’aliments i matèries orgàniques d’aquelles altres restes que no són orgànics: per exemple, bolquers, compreses, tovalloletes, gases, màscares, utensilis trencats o en desús, restes de neteja, etc. Aquests últims continuaran depositant-se en el contenidor verd, el de tota la vida.

Compostatge per a ús agrícola

La Regidoria d’Infraestructures Bàsiques està treballant també amb els mitjans i grans productors de residus orgànics: mercat municipal, supermercats, hostaleria, centres escolars o cases de menjar per a portar. El paper dels grans i mitjans productors és igualment essencial en la correcta gestió dels residus orgànics de Xirivella. Amb tot el fem orgànic generada a Xirivella les plantes de tractament realitzaran un valuós compostatge de gran utilitat per a finalitats agrícoles. “Qualsevol canvi en les rutines diàries comporta un període d’adaptació i un xicotet esforç personal, però hem de ser conscients de la transcendència de separar els nostres residus i de la importància que això té en la cura del medi ambient”, assegura el regidor d’Infraestructures, Vicent Sandoval.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.