L’Ajuntament de Xirivella ha consignat, mitjançant una nova modificació de crèdit aprovada en Ple, 282.000 euros addicionals per a la neteja viària i la recollida de residus urbans. Aquest increment, que suposa un 25% en termes percentuals sobre el pressupostat inicialment, s’ha començat a implementar en l’últim trimestre de 2020 i tindrà continuïtat durant l’any pròxim. La partida inclou la contractació de quatre nous peons mochileros, fins a completar un total de sis, la funció del qual és desinfectar periòdicament els punts crítics del municipi i les zones de major afluència: accessos als centres escolars, centre de salut, parades d’autobús i tren, voltants de supermercats i Mercat Municipal, mobiliari urbà, etc. S’augmenten també un 50% les hores de neteja amb aigua a pressió (aigualeig o equip *hidrolimpiador), un servei molt demandat per la ciutadania en temps de pandèmia.
D’altra banda, l’ampliació pressupostària millora i diversifica la gestió de residus. La implantació del contenidor marró, que s’executarà abans de cap d’any, permetrà separar en origen el fem orgànic d’aquells altres residus (màscares, mocadors d’un sol ús, guants o bolquers) susceptibles de contindre càrrega vírica. Una altra novetat és la posada en marxa d’un sistema de recollida selectiva de residus sanitaris tipus 2, específicament enfocat a les clíniques de fisioteràpia, dentals o veterinàries, que completa el sistema ja implantat en residències de tercera edat i centres de salut des d’el mes d’abril passat. Finalment, l’Ajuntament de Xirivella comptarà, a través de la concessionària SAV, amb un Educador Ambiental dedicat a la informació de proximitat a la ciutadania i empreses per a un reciclatge més eficient i sense impacte en la imatge urbana.
“El concepte de residu urbà viu una profunda transformació en els nostres dies”, assegura el regidor d’Infraestructures i Neteja Viària, Vicent Sandoval. “No tot el que ens sobra és el mateix fem ni mereix el mateix tracte: els residus reciclables són vertaders recursos amb valor. Màscares o mocadors usats no podran anar al contenidor marró, ja que en cas de contagi propaguen la COVID en la cadena de tractament podent contagiar als treballadors. Aqueixos residus hauran d’anar al contenidor verd o fracció reste. D’altra banda, tot l’excedent orgànic de les llars, les restes d’aliments depositats en el contenidor marró, es converteixen mitjançant compostatge en fertilitzant per a ús agrícola. Separar els nostres residus és molt més que un acte cívic, és un acte intel·ligent”, conclou Sandoval.